Perinnepäivä: Lampaanvillaa, rukiinleikkuuta, hevosen kengitystä, nimipäiväperinnettä ja Aitoon jätti

Laurina kesä kääntyy syksyä kohti

Ruista leikataan.

Oksalan rusthollissa Pälkäneen Kukkolassa valmistaudutaan taas perinnepäivään, joka koittaa lauantaina 10.8. Laurin nimipäivänä esitellään entisaikojen Laurin päivän perinnettä: uskomuksia, töitä ja tapoja, sekä nimipäiväperinnettä yleisesti.

Ennen katsottiin, että Laurin päivästä kesä kääntyy kohti syksyä. Lampaiden kesävilla piti saada talteen, ja niinpä Oksalassakin keritään lampaita, joita tilalle saapuu yli kymmenpäinen lauma. Laurin päivä oli myös sadonkorjuun kannalta tärkeä, ennen kaikkea siksi, että sitä pidettiin rukiinleikkuupäivänä.

Viime perinnepäivillä rukiinleikkuunäytös oli yksi suosituimpia tapahtumia. Oksalan ruislaiho odottaa taas leikkaajiaan, mutta esitykseen kuuluun nyt myös kylvönäytös. Laurin päivä oli nimittäin myös syysrukiin kylvön päivä.

Ruis oli niin arvokasta, että sen käsittely oli miltei kuin pyhä toimitus. Kylvö oli osattava tehdä taitavasti, niin ettei yksikään siemen joutuisi hukkaan. Oksalassa nähdään rukiin tie ruokapöytään asti. Tuulimylly jauhaa jauhoja, ja suomalaisen tumman viljan arvon voi maistaa leivässä, jota paistetaan sekä pakarissa että mäkiuunissa.

 

Jättihevonen vierailee

Oksalaan saapuu tällä kertaa kirjaimellisesti iso vieras – Pälkäneen suurin hevonen, Kirsi-Marja Penttilän shiretamma Noble IsadoraAitoosta

Noble Isadora, säkäkorkeus 187 cm, 950 kg, kengännumero 12 (hevosilla keskimäärin 4–5).

esittäytyy yleisölle.

Muitakin hevosia ja hevosasiaa on ohjelmassa, muun muassa kengitysnäytöksiä. Muitakin käsityöläisnäytöksiä ja vanhan ajan maatalouskoneiden käyttöä pääsee seuraamaan, ja ennestään tuttua Oksalan ohjelmaa ovat esimerkiksi tukkilaisesitykset ja traktoriparaati.

Laitikalan tyttöjen kansanmusiikkiyhtye Keeva viihdyttää musiikkituokioilla, ja perinneaitassa esitellään nimipäiväperinnettä. Kylänäyttelyssä ovat vuorossa Myttäälä ja Mälkilä.

Lampaat ovat tuttu näky Oksalassa, mutta tänä vuonna lauma on entistä isompi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?