Perinnepäivänä oli tänä vuonna koettavissa rukiin- tuon suomalaisista leipäviljoista perinteisimmän ja tärkeimmän- koko vuodenkierto aina kylvöstä ruisleivän ja uutispuuron syömiseen.
Ruis kylvetään peltoon jo korjuuta edeltävänä syksynä, yleensä elokuun loppupuolella. Tässä on käytössä kahden käden kylvövakka, josta kylvömies viskoo siemeniä vuorotellen molemmin käsin. Vilja nousee oraalle jo syksyn aikana. Jos talven olosuhteet ovat suotuisat, lumipeitteen alla talvehtinut ruispelto lähtee kasvuun keväällä heti, kun routa sulaa ja maa lämpiää riittävästi.Seuraavan vuoden elokuuhun mennessä ruisvainio on tuleentunut korjuukypsäksi ja on aika lähteä elonkorjuuseen. Pellolla tarvitaan niittäjiä, kokoajia eli haravoijia, sitojia ja irtotähkien kokoajia, joten hevoskärryille riittää tulijoita.Rukiin niittäminen on taitolaji. Osaavan viikatemiehen jäljiltä korret jäävät siistille, yhtenäiselle karholle, josta ne on helppo koota haravalla lyhteen suuruisiksi eriksi. Tylsällä viikatteella työ ei suju, joten niittäjällä pitää olla hiomakivi eli kovasin aina taskussa.
Jauhatuksessa käytettävät käsikivet koostuvat kahdesta päällekkäin akseloidusta laakeasta kivestä. Ylemmän kiven keskellä on reikä, johon jyvät kaadetaan. Kun ylintä kiveä pyöritetään sen ulkokehällä olevasta kammesta, vilja kulkeutuu kivien väliin jauhautuen siellä hienoksi. Valmis jauho valuu ulkokehältä kivien alla olevaan laariin. Jos jauhoa ei siivilöidä, se on terveellistä ja kuitupitoista kokojyväjauhoa.Oksalan ruisleivän teossa käytettävä taikinajuuri on tuotu taloon vuonna 1918 Laitikkalasta. Taikinaan lisättävän juuren villihiivat ja bakteerit nostattavat taikinan, joten erillistä hiivaa ei leivonnassa tarvita. Mäkiuunilta leviävä leivän tuoksu houkutteli ostajia siinä määrin, että vaikka emännät paistoivat kaiken päivää minkä ehtivät, riitti leipäjonoa koko päiväksi.
Käytämme evästeitä parantaaksemme sivuston käyttökokemusta. Klikkaamalla “Hyväksyn”, hyväksyt kaikkien evästeiden käytön. Voit muokata valintojasi klikkamalla "Evästeasetukset". Evästeasetuksista saat tarkempaa tietoa käyttämistämme evästeistä. Voit tutustua tietosuojaselosteeseen täällä.
Välttämättömät
Aina aktiivinen
Välttämättömät evästeet ovat ehdottoman välttämättömiä verkkosivuston moitteettoman toiminnan kannalta. Nämä evästeet varmistavat verkkosivuston perustoiminnot ja suojausominaisuudet anonyymisti.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Analytiikka
Analyyttiikkaevästeitä käytetään selvittämään ja ymmärtämään, kuinka kävijät ovat vuorovaikutuksessa verkkosivuston kanssa. Nämä evästeet auttavat tarjoamaan tietoa kävijämäärästä, poistumisprosentista, liikenteen lähteestä jne.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Mainonta
Mainosevästeitä käytetään tarjoamaan vierailijoille relevantteja mainoksia ja markkinointikampanjoita. Nämä evästeet seuraavat kävijöitä eri verkkosivustoilla ja keräävät tietoja räätälöityjen mainosten näyttämiseksi.