Väsynyt ja vihainen äiti

Minna Heikkinen tuo lavalle äidin kielletyt, kielteiset tunteet.

Lapset ja isä voivat kiukutella, mutta äiti hoivaa ja rakastaa. Sankariäiti kestää ja jaksaa kaiken. Hän levittää ympärilleen iloa ja jaksamista.

Äiti saattaa säikähtää, kun riiviö raivostuttaa niin, että siltä voisi repiä hiukset päästä. Olenko epäonnistunut ja epäkelpo, jos joskus väsyneenä tulee mitta täyteen?

Raskastakin arkea jaksaa, kun voi välillä nauraa päivän kommelluksille, jotka eivät paljon hymyilytä silloin kun tilanne on päällä.

Pienten lasten kanssa kotona puurtavalla äidillä ei välttämättä ole ketään, kenen kanssa purkaa tuntemuksiaan. Sitova arki ei salli edes pientä hengähdystuokiota omien ajatusten kanssa.

Kun äidin mitta täyttyy, hän voi itse käyttäytyä kuin uhmaikäinen.

Välitilateatteriryhmä kiertää muun muassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisyhdistyksissä esittämässä Huono äiti -monologia. Esitys pohjautuu Väestöliiton viisi vuotta sitten julkaisemaan Äidin kielletyt tunteet -materiaaliin. Sunnuntaina rankka ja puhutteleva monologi nähtiin Pälkäneellä.

Erilaisia äitejä esittävä Minna Heikkinen tarjoaa välähdyksiä kielteisistä tuntemuksista, joita äiti voi itsessään tunnistaa. Ohjaaja, dramaturgi Marja Tuominen on jättänyt äitiyden iloiset puolet syrjään. Nyt nähdään ja kuullaan, millainen on yksinäinen, masentunut, raivostunut ja raivonsa kuoren alle kätkevä ”täydellinen” äiti.

Jokainen äiti voi tunnistaa omasta arjesta tuttuja tilanteita ja tunteita Huono äiti -monologista.

Esityksen jälkeen on varattu aikaa käydä läpi sen herättelemiä ajatuksia. Pälkäneellä purku ja keskustelu jäivät kotiläksyksi, sillä äidillä oli kiire iloisempaan arkeen: pikkuväki valmistautui pihalla malttamattomana muksujuoksuihin.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?