Kartoitus: Sahalahden, Kuhmalahden ja Pohjois-Pälkäneen peruskartta-aineisto päivitetään syksyn aikana

Kartoittajat liikkuvat Laipanmaan ympärillä

Maanmittauslaitoksen kartoittajat liikkuvat syksyn aikana Pohjalahden, Rautajärven, Sappeen, Pakkalan, Sahalahden, Kuhmalahden ja Pohjan alueella. Kartoitettavaa alueeseen sisältyy myös käytännössä koko laaja Laipanmaa.

– Kartat päivitetään uusien ilmakuvien pohjalta. Kartoittajat tarkistavat maastossa tietoja, koska ilmakuvausten jälkeen on voitu rakentaa uusia teitä tai rakennuksia. Myös puut ovat voineet estää kohteen havaitsemisen ilmakuvalta, kartastopäällikkö Tuomo Lusa Pirkanmaan-Satakunnan maanmittaustoimistosta kertoo.

Sahalahden, Kuhmalahden ja Pohjois-Pälkäneen peruskartta-aineisto päivitetään syksyn aikana. Kartoittajat liikkuvat punaisella merkityllä alueella.

Kartoittajat tunnistaa Maanmittauslaitoksen työvaatteista ja autossa olevasta tunnuksesta. Kartoittajat poikkeavat talojen ja kesämökkien pihoihin katsomaan rakennusten määrän ja sijainnin. Karttoihin merkitään myös, onko kyseessä talous- vai asuinrakennus. Myös tiestö kartoitetaan ja luokitellaan tien leveyden ja päällysteen mukaan.

Maastotarkistuksia tehdään noin 5–10 vuoden välein. Määräaikaispäivitysten lisäksi karttojen tiestö-, osoite- ja rakennustietoja päivitetään jatkuvasti esimerkiksi kunnilta saatujen tietojen perusteella.

Maastossa tarkistetut tiedot tallennetaan Maanmittauslaitoksen ylläpitämään Maastotietokantaan, joka on koko Suomen kattava maastoa kuvaava aineisto. Maastotietokantaa käytetään karttojen ja esimerkiksi paikkatietosovellusten raaka-aineena. Päivitykset näkyvät Karttapaikka-verkkopalvelussa vuoden loppuun mennessä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?