Taekwondo kasvoi ulos Kisasta

15.08.2013 11:13

Taekwondo eroaa Kuhmalahden Kisasta omaksi seurakseen. Kesäkuun lopussa perustetun Kuhmalahti-Sahalahti Taekwondo Hwarang ry:n suojissa harrastetaan taekwondon lisäksi myös Combat Hapkidoa.

Taekwondo on kasvattanut nopeasti suosiotaan Kuhmalahdella. Esa Lappalainen toi lajin paikkakunnalle syksyllä 2010. Nyt aktiiviharrastajia on yli 40, ja toiminta on levittäytynyt myös Sahalahden puolelle.

– Uuden lajin kanssa oli helpompi aloittaa tutun yleisseuran suojissa. Kisan valmis organisaatio helpotti myös byrokratiaa alkutaipaleella. Nyt olemme kuitenkin levittäytyneet Kuhmalahden lisäksi myös Sahalahdelle, Lappalainen perustelee ”itsenäistymistä”.

Oman seuran perustamiseen ei liity dramatiikkaa. Kisa jatkaa kuhmalahtelaisten ja ennen kaikkea lasten liikuttamiseen eri lajien parissa. Taistelulajien erikoisseura aikoo panostaa jatkossa myös kilpaurheiluun. Oma seura antaa siihen paremmat mahdollisuudet.

– Tavoitteena on viedä toiminta sellaiselle tasolle, ettei kenenkään sahalahtelaisen tai kuhmalahtelaisen tarvitse vaihtaa isomaan seuraan, vaikka tavoittelisi olympiavoittoa.

Kilpailutoiminta keskittyy taekwondoon. Combat Hapkidossa ei kilpailuja järjestetä.

 

Salikisat innostavat kilpailemaan

2. dan mustavyö Esa Lappalainen johtaa uutta kamppailu-urheiluseuraa.

Uusi seura pyrkii kannustamaan taekwondon harrastajia nuoresta pitäen testaamaan taitojaan kotisalia kauemmas. Kisakokemusta hankitaan kuukausittain järjestettävistä salikisoista.

– Liikesarjoja harjoitellaan yleensä ryhmässä. On iso kynnys, kun niitä lähtee tekemään ensimmäistä yksin niin että muut katsovat maton laidalla. Tätä harjoitellaan tutussa porukassa ja ympäristössä, Esa Lappalainen kuvaa salikisoja.

Salikisoissa kilpaillaan sekä ottelussa että liikesarjoissa. Kisojen järjestäminen on yksinkertaista, sillä harjoituskisoissa ei tarvita virallisia tuomareita.

– Virallisissa kisoissa osanottajat jaetaan sukupuolen, vyöarvon ja painon mukaisiin sarjoihin. Salikisoissa voi alkuun valita, ketä vastaan ottelee.

Salikisojen avulla pyritään madaltamaan osallistumiskynnystä taekwondoliiton ja sen jäsenseurojen järjestämiin kilpailuihin.

– Harrastajasarjan ensimmäiset mitalit saavutettiin jo kevään aikana sekä liikesarjoissa että otteluissa. Ensi vuodelle tavoitellaan ensimmäisiä liigakilpailijoita, Esa Lappalainen sanoo.

Nuoria pyritään aktivoimaan myös omaehtoiseen harjoitteluun. Kesän aikana ensimmäiset nuoret ovat laatineet omakohtaiset urheilijaohjelmansa. Yhteistyötä kehitetään Suomen Taekwondoliiton valmentajien ja valmennuskeskuksen kanssa.

Seura kannustaa harrastajiaan leireille ja on itsekin aktiivinen leirien järjestäjä. Syksylle on jo suunnitteilla poomse-maajoukkueen avoin leiri sekä erillinen otteluleiri, joihin odotetaan osallistujia myös muista seuroista.

 

Kymmenet treenit viikossa

Kuhmalahden erikoisuus on perhetaekwondo.

Uuden seuran puheenjohtajana toimii Esa Lappalainen, varapuheenjohtajana Petteri Köntti ja sihteerinä Pasi Vuorinen. Taekwondon pääohjaajana jatkaa Esa Lappalainen, 2.dan. Voimankäytön, itsepuolustuksen ja Combat Hapkidon pääohjaajana on Ari-Pekka Valtti, 3.dan, jolla on erittäin pitkä kokemus voimankäytöstä ja itsepuolustuksesta.

Taekwondon vyökokeet suoritetaan edelleen seuran sabumnim Jari Hintsaselle, 4.dan, joka on tamperelaisen kummiseura Manse Taekwondon pääopettaja. Combat Hapkidon vyökokeet ottaa vastaan Ari-Pekka Valtti.

Uusi ohjaaja on myös Taru Lappalainen, 2.dan sekä seuran omat kasvatit Pasi Vuorinen, Tanja Vuorinen, Jan Salo ja Petteri Köntti.

Uutena lajina aloitettava Combat Hapkido sopii hyvin taekwondon rinnalle.

– Combat Hapkido tarjoaa erinomaisia itsepuolustusharjoitteita. Taekwondossa puolestaan treenataan enemmän ottelua ja liikesarjoja, Esa Lappalainen sanoo.

Ainakin alkuun Combat Hapkidon harjoitukset on kerran viikossa sekä Sahalahdella että Kuhmalahdella.

– Jos ei ehdi oman kylän harjoituksiin, voi käydä toisissa treeneissä tai sitten molemmissa. Combat Hapkidoon voi panostaa pelkästään tai sitten treenata sen rinnalla taekwondoa, Esa Lappalainen sanoo.

Seura järjestää kaikkiaan kymmenen harjoitusta viikossa, joten siitä ei kehittyminen jää kiinni.

– Uuden seuran myötä mahdollisuudet kehittää toimintaa muiden taekwondoseurojen toiminnan suuntaan ovat ’omissa käsissä’. Tulevaisuudessa seuran alaisuudessa voi toimia muitakin kamppailulajeja. Mutta ei kannata ahnehtia liikaa. Nyt mennään näillä kahdella, Lappalainen sanoo.

 

Ylevät periaatteet

Muksutaekwondossa harjoitellaan leikinomaisesti liikunnallisia perustaitoja. Pasi Vuorinen (oikealla) katsoo, miten Jussi ja Olli Uusitalo sekä Santtu Salonen pomppivat yhdellä jalalla.

Seuran nimen koreankielinen Hwarang -sana tarkoittaa munkkitaistelijoita, joilla oli yleviä periaatteita. Harrastajia pyritään kasvattamaan sekä fyysisesti että henkisesti.

Perheiden kanssa on laadittu yhteiset pelisäännöt erikseen aikuisille ja ohjaajille, lapsille (7–14 vuotta) ja muksuille (3–6 vuotta). Lasten kanssa keskustellaan aika-ajoin lasten itsepuolustuksesta, muun muassa huvipuistossa eksymisen välttämisestä ja namusedistä. Pelisäännöistä järjestetään vuosittain ylläpitävät keskustelut.

Lapsiin ja nuoriin panostaminen ilmentyy terveiden elämäntapojen kunnioittamisena. Harjoituksissa ei sallita energiajuomia. Salin ulkopuolella ei tupakoida, ja leirit sekä kisamatkat ovat päihteettömiä. Mahdolliseen kiusaamiseen puututaan välittömästi keskustellen.

Kuhmalahti-Sahalahti Taekwondo Hwarang on Suomen Taekwondoliiton jäsen ja kuuluu tanskalaiseen ’Sim uu’ taekwondoperheeseen, jonka isä on mestari Ko Tae-Jeong, 8.dan.

Taekwondon teknisissä linjauksissa noudatetaan lajin päämajan Kukkiwonin tekniikkamääritelmiä ja kilpataekwondossa Maailman Taekwondoliiton (WTF, World Taekwondo Federation) kilpailusääntöjä. WTF-taekwondo tunnetaan myös olympia-taekwondona.

Combat Hapkidon osalta seura kuuluu sen maailmanjärjestöön (ICHF, International Combat Hapkido Federation), jonka puheenjohtaja on suurmestari John Pellegrini ja Suomen osalta mestari Ari Laine.

 

Perhetaekwondo jatkuu

Taekwondossa panostetaan erityisesti lapsiin, nuoriin ja perheisiin sekä Combat Hapkidossa nuoriin aikuisiin ja aikuisiin.

Alle kouluikäisille, 3–6 -vuotiaille muksuille pidettävissä harjoituksissa noudatetaan liikuntaleikkikoulun periaatteita. Varsinaisiin taekwondoharjoituksiin voi lähteä seitsemänvuotiaana. Kuhmalahden erikoisuus on perhetaekwondo: harjoitukset on tarkoitettu koko perheelle, mutta tarvittaessa aikuiset ja lapset treenaavat erikseen.

Lapsille ei opeteta vaarallisia tekniikoita. Lasten kannalta perhetaekwondossa on hyvää se, että he voivat näyttää osaamistaan vanhemmilleen: ”kato iskä” on tyypillinen pyyntö näissä harjoituksissa.

Jotta aikuisten motivaatio säilyy, muodostetaan aika ajoin iän perusteella omia harjoitusryhmiä. Tekniikkaharjoituksia on tarjolla sekä alemmille että ylemmille värivöille.

Combat Hapkidon alkeiskurssi alkaa 29.8. kello 19 Sariolan koululla ja seuraavana päivänä Kuhmalahdella Pentosalissa.

Voimankäyttöä ja itsepuolustusta opettavan lajin alaikäraja on 15 vuotta. Combat Hapkidoa voivat harrastaa myös sellaiset, jotka haluavat harjoitella vain yksinkertaista ja tehokasta itsepuolustusta, kuten esimerkiksi pysty- ja mattopainia sekä nivellukkojen käyttöä.

Harjoituksiin halutaan innostaa erityisesti sellaisia nuoria ja nuoria aikuisia, joilla ei ole aiempaa kokemusta taekwondosta tai muusta kamppailulajista.

Taekwondossa ei aloiteta syksyllä uutta alkeiskurssia. Seuraavat aloittelijat on tarkoitus vihkiä lajiin tammikuussa alkavalla kurssilla.

 

Talous on alkuun iso haaste

Kuhmalahti-Sahalahti Taekwondo Hwarang ry järjesti tiistaina ylimääräisen vuosikokouksen, jossa päätettiin loppuvuoden toiminnasta ja raha-asioista.

– Talous on iso haaste, sillä pääsemme hakemaan seuratukea vasta ensi vuoden keväällä.

Myös tilavuokrat mietityttävät. Kangasalan kunta on päättänyt, että syyskuusta alkaen vain alle 18-vuotiaille pidettävien liikuntaharjoitusten tilavuokrat ovat ilmaisia.

– Tällä hetkellä ei ole tiedossa, miten kunnan liikuntatoimi tulkitsee perhetaekwondon – aikuisten ja lasten yhteisharjoittelun samoissa harjoituksissa.