Nestori Hanhikoski: Sahalahtelaisseurue vieraili Laipan legendan kotikonnuilla

Laipanmaa – Evijärvi

Rajalan metsäkämpän yksinäiseksi asukkaaksi jäänyt Nestori Hanhikoski oli viimeisiä Laipan legendoja.

Laipanmaan erottaa eteläpohjalaisesta Evijärvestä lähes 300 kilometrin matka. Näiden kahden pisteen välillä kulkee kuitenkin tie – tai tietysti oikeastaan useampiakin tienpätkiä, jotka yhtyvät toisiinsa.

Tiet ovat syntyneet sinne, missä ihmiset ennen meitä ovat kulkeneet. Yksi teiden kulkijoista oli Evijärvellä 1920-luvulla syntynyt Nestori Hanhikoski. Hän saapui sotien jälkeen Pohjanmaalta tänne Hämeeseen ja päätyi lopulta Pälkäneelle.

Pälkäneellä Nestori tapasi metsäyhtiön piirimiehen, joka tarjosi Pohjanmaan pojalle töitä Laipanmaan savotoilta.

 

Nestorin juurilla

Joukko sahalahtelaisia, ja matkassa mukana myös luopioislainen Erkki Murto, ajeli elokuisena sunnuntaina täältä Laipan laidoilta Evijärvelle. Evijärvi-Seura oli esittänyt Sahalahti-Seuralle kutsun kyläilemään.

Hyvän syyn matkailulle tarjosi evijärveläisen monipuolisen pitkän linjan kansanmuusikon Pauli Koskipuiston juhlakonsertti, joka kokosi paikalliselle nuorisoseuran talolle satamäärin kuulijoita.

Retkeläiset Nestori Hanhikosken syntymäkodin maisemissa.

Retkeily huipentui vierailuun Nestori Hanhikosken synnyinkodin paikalla Evijärven Jokikylässä. Pientä mökkiä, johon oli aikoinaan syntynyt kymmenen lasta, ei enää Ähtävänjoen rannalla ollut, mutta pellon reunasta löytyneet kiukaan rauniot kertoivat, että paikalla oli joskus asuttu ja eletty.

Paikallisoppaana toiminut Aleksi Koskimäki muisti mökin ja sen asukkaat: perheen isän jouduttua Lappajärven kunnalliskotiin, kunta myi mökin ja lasten oli lähdettävä maailmalle.

Nestori löysi uuden kodin Rajalan kämpältä Laipanmaasta. Miehuusvuodet kuluivat hakkuutöissä. Maisema oli erilainen kuin syntymäseudulla, mutta Nestori kotiutui Laipan metsiin.

Myöhemmin elämä kämpällä hiljeni, mutta Nestori jäi. Aikanaan koittivat eläkepäivät, mutta Nestorin oma maisema oli Laipanmaa ja koti Rajalan kämppä.

Elämä kaukana kaikesta oli mahdollista myös vanhuuden päivinä, kun oli ystäviä auttamassa. Yksi Nestorin läheisimmistä luottomiehistä oli Evijärvellä retkellä mukana ollut Erkki Murto.

Retkijoukkomme vietti Ähtävänjoen kauniissa rantamaisemissa hienon, herkän hetken. Evijärveläiset isäntämme olivat matkan varrella esitelleet meille paikallisen talkoovoimin pystytetyn Uittomies-patsaan. Täällä Laipanmaassa taas on muutama vuosi sitten kunnostettu Rajalan kämppä: metsien miesten ja kämppäemäntien muistomerkki. – Tällaisilla muistomerkeillä on merkitystä, ettemme unohtaisi, miten tähän päivään ja hetkeen on oikein tultu.

Lue lisää: Nestori Hanhikosken kuolemasta tuli viime kesänä kuluneeksi kymmenen vuotta.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?