Talous: Lautakunnat jättävät kunnanhallitukselle ehdotuksiaan tasapainottamisesta

Palveluista halutaan pitää kiinni, mutta miljoonan euron nipistys näkyy

Pälkäneellä haetaan talouden tasapainotuksella yli miljoonan euron korjausliikettä, ja välineinä mietitään niin käyttötalouden kulujen karsimista kuin veron- ja maksujenkorotuksiakin.

– Tasapainotuksessa puhutaan seitsemännumeroisesta luvusta. Kyllähän se aina jollakin tavalla näkyy kuntalaiselle, mahdollisina veronkorotuksina tai jossakin määrin palvelutuotannon muutoksina. Palvelutasoon emme kuitenkaan haluaisi kauheasti puuttua, ja siitä pyritään pitämään kiinni, arvioi varovaisesti kunnanjohtaja Esko Arasalo.

Kunnanhallitus saa tällä viikolla kokouspöydälleen säästöehdotukset eri lautakunnilta. Ehdotuksista pitäisi muovata tasapainottamiselle pohjaesitys tulevaan valtuustoseminaariin.

– Katsotaan, miltä seminaari sitten näyttää. Nythän valmistelussa ovat olleet mukana lautakunnatkin, kun viimeksi tasapainotusta lähdettiin viemään eteenpäin pienen poliittisen ryhmän ja viranhaltijoiden voimin. Eivät nämä kuitenkaan koskaan kivoja ratkaisuja ole. Jos se ketään lohduttaa, joka kunnassa nämä asiat ovat varmaan tällä hetkellä pohdinnassa, Arasalo miettii.

Hänen mielestään nykyisessä tilanteessa ei olisikaan pahitteeksi, jos Suomessa käytäisiin laajaa arvokeskustelua paitsi kuntien ja valtion välisestä työnjaosta myös siitä, millä tasolla palveluja halutaan ja kyetään pitämään.

Kunnanjohtaja arvelee, että jos Pälkäneen taloutta joudutaan lähitulevaisuudessa tasapainottamaan tämänvuotisen ja parin vuoden takaisen operaation jälkeen vielä kolmannen kerran, painopiste on pakko siirtää selkeästi verojen ja maksujen korotuksiin. Säästöjen löytäminen ei nimittäin enää tuolloin olisi kovinkaan helppoa.

Esko Arasalon mukaan talousasiat oli pakko ottaa uuteen tarkasteluun yleisen taloustilanteen jatkuttua heikkona ja valtion leikattua reippaalla kädellä avustuksiaan. Valtionosuuksien leikkausten odotetaan jatkuvaan edelleen.

 

Paketti valmiiksi lokakuuksi

Tasapainotuksen tarve oli nähtävillä jo viime vuoden lopulla, mutta asiaan tarttui lopulta keväällä vaalien jälkeen muodostettu uusi kunnanhallitus. Sen on määrä laatia ehdotus säästöpaketista elokuun lopulle, jolloin valtuusto kokoontuu koko viikonlopun mittaiseen seminaariin Aulangon kylpylään Hämeenlinnaan. Seminaarin annin pohjalta hallitus jatkaa tasapainotuspaketin valmistelua, joskin lautakunnat ja hallitus saattavat istua vielä yhteisen pöydän ääreen ruotimaan säästökohteita.

Talousasioiden valmistelu ja käsittely muuttaa myös kunnanhallituksen ja -valtuuston suunniteltuja kokousaikoja. Kunnanhallitus kokoontuu tavallisesta rytmistä poiketen keskiviikkona 26. syyskuuta ja 30. lokakuuta, jolloin tasapainotuspaketti on määrä ottaa käsittelyyn. Kunta pyrkii siihen, että se toisi julki tasapainotuspaketin kokonaisuudessaan pienempien osa-alueiden sijaan. Yhdeksi kuumaksi keskustelunaiheeksi on povailtu kunnan kouluverkon tulevaisuutta, jota käsiteltiin myös edellisen säästöpaketin yhteydessä. Sivistyslautakunnan tavoitteeksi on asetettu 500 000 euron säästön löytäminen.

Valtuuston kokous, jossa päätetään säästöpaketin lisäksi ensi vuoden veroprosenteista, pidetään lokakuun lopun sijaan 7. marraskuuta. Näin halutaan saada päätöksenteon tueksi mahdollisimman tuoreet tiedot ja ennusteet muun muassa verotuloista.

Ensi vuoden talousarvio on tulossa kuitenkin hyväksyttäväksi normaalisti joulukuun valtuustokokouksessa.

Kommentit (3)

 1. Pikkukoululainen

  Halutaanko todella edelleen pitää kiinni omasta lukiosta, jossa ei ole enää oppilaita? Sietäisi asiaa vähän pohdiskella ja kysyä vaikka joltain vähän neuvoa, jos ei oma päätöksentekokyky riitä!

 2. BUUUUU !!!

  Eihän sieltä lukiosta pääse jatko-opiskelemaan tällä menolla kohta kuin lypsykoneenkorjaajan tasoisille kursseille. Kohta ollaan jumbosijalla.
  Koirat verolle, esim. 100 euroa koiralta / vuosi on sopiva koiravero. Veron kerääminen ei ole ongelma.
  Ja sen valtuustoseminaarin voisi pitää omassakin kunnassa, eikä taas lähteä kalliille opiskelumatkalle Hämeenlinnaan.
  Ellei sitten suunnitelmissa ole kuntaliitos Hämeenlinnaan.

  • Nimetön

   Mikä vika mahtaa olla ammatissa Lypsykoneen korjaaja? Heitäkin tarvitaan. Tai aivan aliarvostettu ammatti siivooja, jos esim jättäis kuukauden verran työnsä tekemättä. Eiköhän sitten jokainen huomaa kuinka tärkeitä he ovat

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?