Sahalahtelaislähtöinen esikoiskirjailija Olli Mäkelä tietää, ettei romaani synny yhdeltä istumalta

Aluksi oli kasa muistiinpanoja

Kun Olli Mäkelä neljä vuotta sitten kaatui pyörällä ja mursi rintarankansa, hän päätti, ettei jäisi sairausloman ajaksi vain makaamaan.

– Istuin nojatuoliin läppärin kanssa ja aloin naputtaa, Mäkelä toteaa.

Ja niin syntyi romaani, kirja nimeltä Pomo, joka julkaistaan 17. lokakuuta.

Kuten arvata saattaa, ei prosessi aivan näin helppo ollut. Tai oli, jos jättää kertomatta välivaiheet: käsikirjoituksen monet versiot, yrittämiset ja erehtymiset ja kaikkea tätä edeltäneen monikymmenvuotisen kirjoittamisharrastuksen.

– Olen kirjoittanut 16-vuotiaasta lähtien, ja elämäni aikana laittanut muutaman muunkin käsikirjoituksen kustantajille. Mutta ennen olin aika hätäinen. Ajattelin, että jollei kirja kertakirjoittamalla tule valmiiksi, niin en minä sitä korjailemaankaan ryhdy.

 

Palautetta palautteen jälkeen

Tällä kertaa Mäkelä teki kuitenkin toisin. Puolessa vuodessa hän kirjoitti käsikirjoituksen, jonka lähetti Nuoren Voiman Liiton arvostelupalveluun.

– Täytyy myöntää, että silloin kävi mielessä, että tässä tämä nyt on, valmis romaani, Mäkelä naurahtaa. – Nopeasti minut kuitenkin palautettiin maan pinnalle.

Arvostelupalvelun kirjailija Hannu Simpura totesi, että aikajänteeltään yli sata vuotta kestävä romaani (1800-luvun lopulta tähän päivään) on liian pitkä, ja että kaksi päähenkilöä on liikaa.

– Mutta hän kannusti minua jatkamaan. Hänen lauseensa ”Uskon tämän tarinan suuriin mahdollisuuksiin” oli hyvä kannustin kaiken sen kritiikin keskellä.

Mäkelä jatkoi kirjoittamista, tiivisti kirjan ajallisen kaaren kymmeneen vuoteen1950-luvun alusta 1960-luvun alkuun, ja valitsi päähenkilöksi kiivasluonteisen Heikkilän Eerikin.

Tämän jälkeen Mäkelä pääsi Nuoren Voiman Liiton ja Oriveden Opiston järjestämälle kirjoittamisen Mestaruuskurssille, jonne valitaan kustannuskynnyksen lähellä olevia kirjoittajia.

Mutta ei kirja vielä kurssinkaan jälkeen valmis ollut. Kun Mäkelä lähetti käsikirjoituksen uudelleen Nuoren Voiman Liittoon, totesi arvostelija tekstin olevan  raakile, mutta sellainen raakile, josta saattaa vielä jonakin päivänä tulla julkaisukelpoinen teos.

Niinpä Mäkelä taasen kerran tarttui tekstinippuun. Muutaman välivaiheen jälkeen neljän vuoden uurastus päättyi, ja Mäkelä allekirjoitti kustannussopimuksen helsinkiläisen kustantamo Arktisen Banaanin kanssa.

 

Rakkaus ja kosto

Tällä hetkellä Pomo odottelee pääsyään painokoneeseen.   Kirjan päähenkilö Eerikki Heikkilä, ja monet muut hahmot, alkavat olla valmiit astumaan lukijoiden silmien eteen.

Olli Mäkelä kertoo, että kirjan juonen kaari kuoriutui monien irrallisten muistiinpanojen alta.

– Aluksi oli kasa muistiinpanoja ja luova mieli. En aloittanut tarinan kerrontaa jostakusta tietystä henkilöhahmosta tai juonesta, vaan tarina ikään kuin kaivoi itsensä esiin idea-aihioideni keskeltä.

Pikkuhiljaa kirjainten alta löytyi tarina Heikkilän Eerikistä, joka päättää hankkia perheelleen talon. Tielle kasautuu kuitenkin esteitä, eikä niistä pienin ole sodasta Eerikin takaraivoon jäänyt sirpale, joka vaikuttaa miehen tunne-elämään.

– Eerikki hankkii talon kahdesta syystä. Ensinnäkin rakkaudesta perheeseensä. Toinen motiivi on kosto. Kirjassa on kyse myös tuon ajan luokkaristiriidoista ja -eroista, isännistä ja köyhästä luokasta, johon Eerikki syntyjään kuuluu.

 

Talo Tursolassa

Kustantamon sivuilla teosta kuvataan näin:

”Esikoisromaanissaan Pomo Olli Mäkelä kuvaa aidosti, millä lihaksilla Suomea sodan jälkeen rakennettiin ja vihreää kultaa taottiin. Samaan aikaan kun Suomesta rustataan hyvinvointivaltiota, nimitetään Eerikki metsätyönjohtajaksi. Mutta onko Eerikistä pomoksi?”

– Eerikin henkilöhahmossa on kyse itseksi tulemisesta, ja oman miehuuden löytämisestä. Tavallaan Pomo on aika miehinen kirja, jos sellaista adjektiivia haluaa käyttää. Mutta on kirjassa tartuttavaa naislukijoillekin. Vaikka Eerikki tietyllä tapaa haluaakin olla tosimies, hän on samaan aikaan hyvin herkkä persoona, Mäkelä kuvailee.

Tarinan tapahtumapaikkana on Mäkelän nuoruudenkotipaikkakunta Sahalahti, missä mies asui parikymmenvuotiaaksi.

Tarina alkaa Moltsian kylältä, ja päätapahtumapaikka on Heikkilöiden uusi talo Tursolassa.

Mäkelä on itsekin kotoisinTursolasta.

– Mutta siinäkun meillä oli tonttia 2000 neliömetriä, on Heikkilöillä lääniä hehtaari. Yritin vähän harhauttaa lukijaa, että ei tämä niin yksi yhteen mene, kirjailija nauraa.

Olli Mäkelän Pomo ilmestyy Arktisen Banaanin kustantamana 17. lokakuuta. Katso lisää: www.arktinenbanaani.fi

 

 

Entinen Pakkalan Kauppayhtiökin esiintyy Olli Mäkelän Sahalahdelle sijoittuvassa romaanissa Pomo.

 

 

 

Olli Mäkelä

- työskennellyt sanomalehti Ilkan toimittajana

- kokemusta metsurin töistä ja kirjastovirkailijuudesta

- asuu tätä nykyä Nurmossa Seinäjoella

- opiskellut suomen kieltä Tampereen yliopistossa

- ihailee esimerkiksi Ernest Hemingwayta, Scott Fitzgeraldia ja Veijo Merta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?