Amanda Saari: Talvella pikaluistelun ja kesällä uinnin ikäkausimaajoukkueessa

Kahden lajin maajoukkueurheilija

Amanda Saari (oikealla) nousi uinnin ikäkausimaajoukkueeseen.

Amanda Saari on tehnyt jälleen sydänhämäläistä urheiluhistoriaa: loppiaisena 13 vuotta täyttänyt Saari on valittu uinnin nuorisomaajoukkueeseen.

Ikäkausimaajoukkueeseen nimettiin seitsemän vuonna 2000 syntynyttä tyttöä. Valintakriteerinä käytettiin saksalaista Klaus Rudolphin pisteytysjärjestelmää.

Amanda Saari nousi maajoukkueeseen 50 metrin vapaauintiajallaan 28,44. Aikuisten SM-uinneissa syntynyt noteeraus on ikäkauden kärkitulos. Rudolphin pistetaulukossa se nostaa Tampereen Työväen Uimareita edustavan Saaren ikäluokkansa neljänneksi parhaaksi uimariksi. Kovemmilla pisteillä 13-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueeseen nousivat vain Essi-Maria Lillman (100 metrin rintauinti), Iida Reini (200 metrin rintauinti) ja Saara Männistö (100 metrin selkäuinti).

Maajoukkueeseen voi nousta ainoastaan olympiamatkojen tuloksilla, koska myös joukkueen pääkilpailuissa kilpaillaan näillä matkoilla. Amanda Saaren paraatimatka 50 metrin vapaauinti ei kuitenkaan kuulunut ikäkausimestaruuskisojen ohjelmaan, ja siksi hän jahtasi maajoukkuepaikkaa naisten SM-kisoissa. Saari onnistui virittämään itsensä herkkään kuntoon ja hyödynsi ainoan näyttöpaikkansa täydellisesti.

Amanda Saari on aiemmin nimetty pikaluistelun juniorimaajoukkueeseen. Pikaluistelussa Saari edustaa Pälkäneen Luja-Lukkoa ja yleisurheilussa Tampereen Pyrintöä.

Uinti on vienyt urheilijalupausta myös fyysisesti lähemmäs kaupunkia: vuosituhannen ensimmäinen pälkäneläinen asustaa nykyisin Kangasalla ja opiskelee Sammon yläasteen liikuntapainotteisella luokalla, jossa arkeen kuuluvat myös aamutreenit.

Ikäkausimaajoukkuepaikka ei tuo Amanda Saarelle automaattisesti paikkaa ensi kesän kansainvälisiin kisoihin, vaan joukkue huhtikuussa Kyproksella uitaviin Multination -kilpailuihin ja heinäkuisiin Pohjoismaiden mestaruuskisoihin valitaan erikseen.

Ikäkausimaajoukkue kokoontuu lokakuussa Vierumäelle. Ensimmäinen ulkomaanmatka suuntautuu syyslomalla Ruotsin Väsbyhyn Svenska SimSpelen -kisoihin. Helmikuussa maajoukkue leireilee Vierumäellä ja huhtikuussa Kyproksella.

 

 

13-vuotiaiden tyttöjen uintimaajoukkue

Essi-Maria Lillman, Lahden Uimaseura

Iida Reini, Aurajoen Uinti

Saara Männistö, Aurajoen Uinti

Amanda Saari, Tampereen Työväen Uimarit

Lyydia Kalenius, Uinti Espoo

Ella Saarikko, Lahden Uimaseura

Nea-Amanda Heinola, Nummelan Kisaajat

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?