Pälkäneen kunnan kouluista

Tämän lehden viime viikon numerossa kerrottiin Pälkäneen kunnan edessä olevista säästötoimista ja todettiin, että edellisellä kaudella sivistystoimelta jäivät nämä toimet tekemättä.

Pääkirjoittaja väitti, että kyläkoulukysymys oli tuolloin lakaistu maton alle, mutta niin ei voida enää tehdä. Toisaalla lehdessä pohdittiin kuntamme säästämistarvetta ja siinäkin arveltiin yhdeksi ratkaisuksi kouluverkon supistamista.

Viime valtuustokaudella kouluverkkoasia ei ollut maton alla, vaan sitä pohdittiin tuon tuostakin. Sivistystoimessa luottamushenkilöt ymmärsivät, että paikallisilla kouluilla oli selvästi laajempi merkitys kuin olla pelkästään opetustilana lapsille. Koulu on monesti kylänä elämiselle hyvä lisämahdollisuus, jos kyläläiset ja opettajat niin haluavat.

Kokemustietoa on myös siitä, että lapsen on parempi varttua hyvässä pienessäkin koulussa kuin odotella tienvarressa kuljetuksia ja istua autossa pitkiäkin aikoja.

Lisäksi meillä on tietoa siitä, miten suurissa luokkaryhmissä lapsi voi yksinäistyä, jopa sairastua ja tuottaa näin myös kunnalle kustannuksia.

Sivistyslautakuntaan tuotiin viime kaudella ehdotus kuuden koulun lakkauttamisesta. Toimimaan olisivat jääneet Kostian ja Luopioisten kirkonkylän koulut. Lautakunta ei asiaa hyväksynyt vaan päätti perustaa työryhmän valmistelemaan asiaa.

Työryhmä kokoontui monta kertaa ja esitti merkittävät säästöt yhden koulun lakkauttamisella sekä muilla järjestelyillä. Sivistyslautakunta esitti näitä säästöjä yhteensä 385 000 euroa eteenpäin hallitukselle ja valtuustolle. Valtuusto päätti kokouksessaan 13.4.2010, ettei yhtään koulua lakkauteta, elikkä käytännössä nollasi sivistystoimelle kaavaillut säästöt.

Sivistyslautakuntaan tuotiin viime kaudella valmisteluja Laitikkalan, Epaalan ja Rautajärven koulujen lopettamiseksi. Niitä ei voitu lautakunnassa hyväksyä esimerkiksi Rautajärven osalta siksi, että kunnan hitaasti valmistelema kyläkeskuskaava tarjoaa aikanaan monelle perheelle kotipaikan Pirkanmaan vuoden 2013 kylässä.

Epaalan koulua on taidettu ehdotella lopetettavaksi parikin kertaa vuodessa, vaikka siellä kotien ja koulun yhteistyö on ulottunut joskus koulun talonmiespalveluihin saakka.

Jotakin viime valtuustokaudella saatiin lopetetuksikin, kun Luopioisten yläaste ulkoistettiin Anna Tapion koulun hoitoon. Jos säästöjä ajatellaan, niitä olisi ollut mahdollista hankkia satoja tuhansia, jos vaikkapa kunnan jätevesiprojekteja ja Tommolan alueen allasasioita olisi hoidettu toisin.

Näiden päivien koulukeskustelusta on kuulunut outona viestinä kunnan korkean virkamiehen vastaus Epaalan koulun mahdollisesta menetyksestä huolestuneelle: ”Nyt ei ole tunteille sijaa. On kysymys rahasta.”

Pikkukouluasian ajaminen ei ole tunteilua, vaan toimintaa elävän maaseudun puolesta.

Olavi Seppälä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?