Sienimetsällä kokee löytämisen iloa

29.08.2013 09:26

Herkkutatti.

Hilkka Myllärniemi, millainen sienisyksy on luvassa?

Syksy vaikuttaa aika hyvältä. Haperoita on ollut tarjolla jo usean viikon ajan. Parin viikon ajan on kantarellisato ollut niin runsas, etten muista koska niitä olisi näin paljon ollut.

Tatteja on löytynyt jonkin verran, samoin mustia torvisieniä, lampaankääpiä, vaaleita orakkaita ja niin edelleen. Viime päivinä on näkynyt rouskuja, kuten suosikkiani haaparouskua.

Mistä tekijöistä on kiinni, millainen sienisyksy kulloinkin tulee?

Sienet leviävät itiöiden avulla. Näistä pienistä soluista saavat alkunsa sienihuovastot. Vanha sanonta ”kuin sieniä sateella” viittaa sienten suureen veden tarpeeseen.

Huovastot kaipaavat menestyäkseen myös runsaasti lämpöä. Sääsuhteista johtuen saattaa sienten runsaus ja kasvuaikakin vaihdella vuodesta toiseen. Kuivan ja lämpimän kesän päättyessä puhkeavat useimmat sienilajit esiin ensimmäisten sateiden jälkeen. Leutoina syksyinä saattaa tiettyjen lajien esiintyminen jatkua tavallista pidempään.

Miten sienestät?

Yleensä yksin. Tunnen maastot, enkä ole kovin hyvä eksymään.

 

Mitä sieniruokia teet?

Nyt on tehty useita kantarellikastikkeita. Teen keittoja, risotoita, salaatteja, pitsoja, sämpylöitä ja muita ruokia lihan kera, esimerkiksi jauhelihasienipihvejä.

 

Mistä sienistä itse pidät?

Kantarelli, herkkutatti, musta torvisieni, haaparousku, kuusen herkkusieni, korvasieni ja suppilovahvero. Herkullisuuden takia esimerkiksi herkkutatin syöminen on kuin pistäisi poskeensa vasikanlihaa.

 

Mitkä sienet säästyvät parhaiten madoilta ja muilta tuholaisilta?

Korvasieni, kantarelli, musta torvisieni, vaalea orakas ja suppilovahvero.

 

Mitä ohjeita antaisit aloittelevalle sienestäjälle?

Kerää vain ehdottoman varmasti tuntemiasi ruokasieniä. Mukaan kannattaa ottaa pieni sieniopas sekä kaveri, jolla on sienituntemusta.  Näistä molemmista on apua sieniretkellä.

Ota mukaan kori ja sieniveitsi. Poimi sieni maasta kokonaisena. Puhdista sienet heti toukista, roskista ja mullasta, mutta älä poista terveitä helttoja, pillejä ja piikkejä. Esimerkiksi tattien ravinnollisin osa on pillikerros. Valmista tai säilö sienet välittömästi poimimisen jälkeen.

Älä poimi tuntemattomia sieniä.

Sienestys on harrastus, jossa voi kokea todellista löytämisen iloa. Iloa, jota on vaikea sanoin kuvailla. Se pitää jokaisen itse kokea.

Sienestäjän on hyvä tuntea myös myrkkysieniä. Kaksi vaarallisinta myrkkysientämme ovat valkokärpässieni ja suippumyrkkyseitikki.

 

Salaavatko ihmiset hyvät sieniapajansa?

Joillakin ihmisillä on salaiset sienipaikat, joita he pitävät yksinoikeutettuina, joille muilla ei ole mitään asiaa. En minäkään paljasta paikkaa, josta kymmeniä vuosia sitten löysin pieneltä alalta kymmenen litraa kantarelleja!

 

Millaisilta paikoilta löytyy suppilovahveroita, kantarelleja ja herkkutatteja?

Kantarelli viihtyy usein suurina ryhminä valoisissa koivikoissa ja sekametsissä, polkujen ja metsäteiden varrella, monesti piiloutuneena sammal- ja ruohokerroksen alle. Joskus myös kallioiden väliköissä.

Herkkutatti esiintyy tuoreissa kuusikoissa ja sekametsissä, haka- ja laidunmailla, metsien reunamilla ja teiden varsilla.

Suppilovahverot ovat hyvän suojavärinsä ansiosta usein hyvin maastoutuneina tiheinä ja laajoina ryhminä sammaleisissa vanhoissa kuusivaltaisissa metsissä.  Usein kalliorinteiden alla pienissä aukkopaikoissa.

 

Miltä näyttää tämän vuoden suppilovahverotilanne?

Ei oikeastaan mitään merkkejä vielä, koska satoaika on myöhäissyksy. Lämmintä ja kosteaa syksyä odotellessa.

Pelastus: mieheni tuli juuri sienimetsästä ja saaliin mukana oli jo muutama suppilovahvero.