Kylätoiminta: Vihdin ja Luopioisten kyläaktiivit ideoivat uudenlaista yhteistoimintaa

Mikkolan Navetan esitelmään voidaan osallistua Vihdissä

– Mikkolan Navetta on poikkeuksellinen koko Suomen mittakaavassa. Se on koonnut saman katon alle monen alan toimijoita, ja yhteisö poikii ympärilleen aktiivisuutta, Pentti Saastamoinen sanoo.

Vihdin asukas- ja kylätoiminta ry:n puheenjohtaja Saastamoinen vieraili lauantaina yhdessä edeltäjänsä Heikki Leinon kanssa Luopioisten Mikkolan Navetalla. Kaksikko vei Vihtiin mukanaan uusia ideoita, joilla voidaan elävöittää sikäläisiä kyliä ja kehittää Vihdin kirkonkylässä toimivan Taidetalo Siirilän toimintaa.

– Konkreettisena ideana nousi esiin, että voisimme jakaa toistemme kanssa esitelmiä, näytelmiä ja muuta ohjelmaa. Samat asiat kiinnostavat sekä Luopioisissa että Vihdissä. Nettiyhteys mahdollistaisi tilaisuuksien jakamisen niin, että molemmissa paikoissa voitaisiin osallistua myös keskusteluun.

Pentti Saastamoisen mielestä jakamista voitaisiin alkuun kokeilla ilman aikaavieviä hankkeita.

– Videoneuvottelutekniikka ei ole enää kovin ihmeellistä eikä kallista.

 

Aktiiviset kylä lainaavat toistensa ideoita

Seppo Kääriäinen (vasemmalla) esitteli lauantaina Mikkolan Navettaa ja Pytinkiä Vihdin asukas- ja kylätoiminta ry:n hallituksen jäsenille Pentti Saastamoiselle ja Heikki Leinolle.

Vihdissä on parikymmentä kylää. Niistä osassa kylätoiminta on varsin vilkasta. Kuntaliitokset ja keskittymiskehitys uhkaavat kuitenkin kylien arvostusta ja aktiivisuutta.

– Ei siihen taida löytyä patenttilääkettä, miten kylätoiminta pidetään vireänä. Avainasia on yhteisöllisyyden vaaliminen. Vain näyttöjen kautta kylä voi saada huomiota ja arvostusta, Pentti Saastamoinen sanoo.

Aktiiviset kylät ovat kiinnostuneita muualla hyväksi havaituista toimintamalleista. Vihdin kyläyhdistyksien yhteiselimen hallituksessa istuvat Pentti Saastamoinen ja Heikki Leino halusivat vierailla Luopioisissa kuultuaan paljon hyvää Mikkolan Navetasta.

– Tutustuin toimintaan heinäkuussa, kun Syksy Räsänen esitelmöi navetalla. Silloin tuli puheeksi, että meillä voisi olla toisiltamme opiksi otettavaa.

Heikki Leino on Vihdin keskustassa sijaitsevan Taidetalo Siirilän puuhamies. Hän oli pelastamassa perinteikästä rakennusta, joka päätyi pankkikriisin jälkeen roskapankki Arsenalin realisointilistoille. Nyt entisessä apteekin talossa toimii monenlaisia kerhoja, jumppa- ja tanssiryhmiä sekä kansalaisopiston kursseja. Jatkossa toimintaa voidaan monipuolistaa Mikkolan Navetalta lainatuilla ideoilla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?