Moottoripyöräily: Peter Starr kirjoittaa amerikkalaislehteen maailmanmatkoistaan

Kymmenien prätkädokumenttien mies innostui museosta

Yli 40 dokumenttileffaa moottoripyöräilystä, etenkin kilpa-ajoista. Peter Starrille kaksipyöräiset ovatkin poikkeuksellisen iso juttu. Ei ihme, että Vehoniemen Automuseolla hän tähtäilee kamerallaan lähinnä prätkiä, ei niinkään automobiileja.

– Mieliautoni on Rover Sport Coupe. Mutta en minä autoista oikein piittaa. Moottoripyörät ovatkin sitten eri juttu, 1960-luvun alussa ratamoottoripyöräkisojakin ajanut Starr virnistää.

Peter Starr oli Vehoniemen Automuseon moottoripyöräosastolla tarkkana kuin lapsi karamellikaupassa. Starr välttää salamavalon käyttöä viimeiseen asti, joten hän valokuvasi pyörät jalustaa apuna käyttäen ja jopa useiden sekuntien valotusajalla.

Englannissa syntynyt mutta sittemmin amerikkalaistunut Starr toimi aikoinaan joitakin vuosia äänilevybisneksessä ja radioäänenä. Sittemmin hän käsikirjoitti, ohjasi ja tuotti lukuisia motskariaiheisia tv-ohjelmia ja elokuvia. Näistä moni on palkittu isossa maailmassa merkittävillä pysteillä. Tunnetuin lienee Take It to the Limit.

Nykyään Starr kuitenkin kiertää maailmaa prätkän selässä ihan muista syistä.

– Lopetin dokumenttien tekemisen kahdeksisen vuotta sitten. Yhden tosin aion vielä väsätä, ja työnimenä on yksinkertaisesti Dirt Track Racing, seitsenkymppinen Starr selittää.

– Puolet valveillaoloajastani käytän nykyisin juttu- ja kuvamateriaalin hankkimiseen amerikkalaista Motorcyclist Magazine -lehteä varten. Eli prätkäilen eri maissa ja kerron reissuista lehtijutuissani. Toinen puolisko ajasta kuluu varainhankintaan joitakin vuosia sitten perustamalleni säätiölle, joka taistelee eturauhassyöpää vastaan. Itse olen saanut sairauteni hallintaan vaihtoehtoishoidoilla.

 

Kylässä kisalegendoilla

Vehoniemen pyöräkalustoa valokuvatessaan Starr sanoo suoraan, millaisia fotoja hän haluaa saada aikaiseksi.

– En oikeastaan ikinä käytä salamaa. Se tappaa tunnelman. Niinpä minulla on aina jalusta käytössä, ja valotusajat venyvät joskus jopa sekuntien mittaisiksi, motukka- ja mediaveteraani mainitsee.

Suomessa Starr vietti muutaman päivän. Vehoniemi oli yksi vierailukohteista, kuten myös muun muassa ilmailumuseo Tikkakoskella sekä useat pääkaupungin nähtävyydet.

Ratalegenda Teuvo Länsivuoren sekä motocrossari Heikki Mikkolan luona tuli käytyä kyläilemässä. Aivan erityisesti mieleen jäi kuitenkin Suomen ja Venäjän välisellä rajalla pistäytyminen.

– Suomen suhde itänaapuriinsa on mielenkiintoinen. Amerikassa moni luulee, että venäläiset seisoskelevat konepistoolit tanassa rajalla, mutta eihän se nyt ihan niin ole. Tosin rajavyöhykkeellä piti ottaa suomalaisten viranomaisten auto ajamaan edellä, että pääsin katsomaan lähempää sitä toista puoltakin.

Suomesta Starrin reissu jatkui Puolaan. Kotiin Yhdysvaltoihin hän palaa tämän viikon lopulla. Vielä ei ole selvillä, missä Motorcyclist Magazinen numerossa Suomi-kierrokselta koottua juttu- ja kuvamateriaalia nähdään.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?