Kirkkojärvellä ja Pakanrannassa edelleen sinilevää

Pirkanmaalla havaittiin viime viikolla sinilevää 14 seurantapaikalla. Kangasalan Kirkkojärvellä havaittiin edelleen runsaasti levää, kuten myös Pyhäjärvellä Lempäälässä ja Nokialla.

Vähäisiä leväesiintymiä havaittiin Pirkanmaan Ely-keskuksen mukaan Kangasalan Vesijärvellä, Valkeakosken Vanajavedellä Sääksämäen sillan luona, Sastamalan Houhajärvellä ja Liekovedellä, Pirkkalan Pyhäjärvellä, Vesilahden Pyhäjärvellä, Ikaalisten Kyrösjärvellä, Parkanon Kuivasjärvellä sekä Nokian Pyhäjärvellä.

Pälkäneen Pakanrannassa uimalaiturin vieressä oli viime viikolla havaittavissa sinilevää.

Pälkäneen ja Urjalan leväseurantapisteiltä ei tällä viikolla saatu havaintotietoja. Ely-keskus sai kuitenkin Pälkäneen Pakanrannasta Mallasvedeltä yhden leväseurannan ulkopuolisen sinilevähavainnon.

Ely-keskuksen mukaan sinileväesiintymät eivät ole poikkeuksellisia syksyisinkään, kun ravinteita voi nousta syvemmältä vedestä pintaan levien käytettäväksi.

Tyynellä säällä vanhenevaa sinilevämassaa nousee pintaan, kun leväsolut menettävät syvyydensäätelykykynsä. Sinilevä muodostaa veden pinnalle harsomaisen vihertävän kalvon tai pahimmillaan vihreää tai kellertävää maalia muistuttavan kukinnan. Leväsolujen hajotessa niistä vapautuu sinistä väriainetta, joka voi värjätä leväesiintymän sinivihreäksi tai turkoosiksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?