Pikkukoulut vai lukio

Olen ollut pitkään Pälkäneen lukion säilyttämisen kannalla. Lähinnä siksi, koska paikkakunnan oman lukion sanotaan olevan vetovoimatekijä ja houkuttelevan uusia asukkaita paikkakunnalle.

Nyt olen kuitenkin miettinyt asiaa ns. pikkukoulujen kannalta. Kyllähän se taitaa olla niin, että pienen esikoululaisen ja ensiluokkalaisen on turvallisinta käydä pientä oman kylän koulua, jonne on lyhyt kävelymatka ja jossa voi olla ennestään tuttuja lapsia. Lapsi oppii koulunkäynnin tavat ja sopeutumisen pieneen yhteisöön paljon paremmin kuin jossakin etäisessä suurkoulussa, jonne saattaa olla pitkäkin matka linja-autossa tai koulutaksissa.

Kun ajatellaan kunnan ja sivistyspuolen taloutta, niin eiköhän lukiosta luopuminen toisi suurempia säästöjä kuin kahden kyläkoulun lakkauttaminen?

Sitä paitsi, kaipa lukiolaiset voisivat käydä koulua toisella paikkakunnalla siinä missä ammattikoululaisetkin.

Kannatan siis Epaalan ja Laitikkalan koulujen toiminnan jatkamista ja Pälkäneen lukion lakkauttamista. Kun asetamme pikkulasten edun tärkeimmäksi asiaksi, päätöksenteko tässä ei tuottane ongelmia.

 

Paul Tiililä

Epaalan supistetun kansakoulun ent. oppilas

Kommentit (7)

 1. Kylänmies

  Hienoa, että olet aina valmis kyseenalaistamaan nykyisiä rakenteita. Muutoksen aikana kaikki on hyvä ottaa pöydälle ja jättää sitten vain järkevimmät olemaan. On tässä ajatukset kouluasioissa muuttuneet yhdellä jos toisellakin.
  Lähikoulut pienimmille ja isommat oppilaat muualle tai isompiin yksiköihin. Yhteiskoulusta peruskoulu, jonne mahtuvat kaikki kunnan isommat oppilaat, jos lukiolaiset siirtyvät naapurikuntiin. Nythän osa näistä käy kunnalle kallista Anna Tapiota ”huutolaisluokkana”.

 2. Kouvola mielessäin

  Hyvä ajatus, mutta mitä tehdään työttömiksi jääville lukion opettajille? Että yt-neuvottelut vaan päälle.. Ei kuulosta kovin hyvältä, helpompi on lakkauttaa pikkukoulut ja siirtää opettajat muihin yksiköihin.

 3. hmm

  Kuinka monta pelkästään lukiossa opettavaa opettajaa Pälkäneellä on? enemmän olen huolissani kasvavista kuntalaisista ja hienosta kyläkoulu kulttuurista; kuin yksittäisistä opettajista..

 4. Lukion puolesta

  Te jotka haluatte lopettaa lukion Pälkäneellä miettikää lukiolaisia jotka joutuisivat kulkemaan pitkiä koulumatkoja busseilla joita ei edes kulje kovinkaan hyvin esim. Aitoosta Kangasalle/Tampereelle heidän koulupäivänsä venyisivät helposti kahdella tunnilla ja illalla pitäisi raskaan koulupäivän jälkeen vielä jaksaa tehdä läksyt. Aina on vaihtoehtona muuttaa pois mutta ei kaikilla ole siihen varaa. Itse valitsin Pälkäneen lukion juuri siksi että se on lähellä eikä tarvitse istua montaa tuntia bussissa päästäkseen kouluun

 5. maksaja

  ja kalliksi tulee näiden muutamien oppilaiden takia lukion ylläpito. Nyt pitäisi tehdä kerrankin arvovalinta ja suunnata rahat perusopetukseen ja varjeltuun lapsuuteen. Lähikoulu tarjoaa sen.

 6. ysiluokkalaisen isä

  Nyt äkkiä laskelmia pöytään, että tiedetään kunnan lukion tulevaisuus! En meidän pojalle kyllä tahtoisi tarjota kouluksi lähikoulua, joka lakkaa kesken lukion. Helpommaksi tulee ilmeisesti suoraan hakeutua naapurikunnan uuteen lukioon?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?