Yrittäjän päivä: Pälkäneen yrittäjät ja valtuutetut kohtasivat Sappeessa

Kunnan elinvoima on yhteinen huoli

Luopioisten ja Pälkäneen yrittäjien edustajat Mirjami Valli (kuvassa oikealla) ja Sirkku Nevaranta sekä valtuuston varapuheenjohtaja Maria Aho allekirjoittivat sopimuksen.

Valtuusto ja yrittäjät kokoontuivat torstaina saman pöydän äärelle Pälkäneellä, Kangasalla ja yli 200 muussa kunnassa.

Yrittäjän päivän tapaamisissa käsiteltiin yrittäjyyden edellytysten parantamista. Tapetilla oli ennen kaikkea kunnan elinkeinopolitiikka, esimerkiksi hankinta- ja palvelustrategiat.

Yrittäjäyhdistykset muistuttivat, että kunta menestyy, kun yrityksillä on siellä hyvä toimia. Menestyvät yritykset tuovat kuntaan työpaikkoja ja palveluita ja kunnalle verotuloja.

Yrittäjän päivän tilaisuuksissa allekirjoitettiin sitoumus yrittäjyyden puolesta. Sitoumuksen avulla yrittäjät ja kunnat pyrkivät yhdessä kehittämään kuntien elinvoimaa ja huomioimaan sen, mitä kukin päätös merkitsee yrityksille.

 

48 % valtuutetuista yrittäjiä Pälkäneellä

Pälkäneellä on aiemminkin järjestetty kunta ja yrittäjät kohtaavat -tilaisuuksia. Yrittäjän päivän kunniaksi tapahtumaa vietettiin isommin Sappeen Huipussa.

Heikki Tyvin mielestä Pälkäneen kannattaa panostaa viihtyisään asumiseen; se tuo aikanaan mukanaan myös yrityksiä.

Yrittäjien asiat eivät ole pälkäneläispäättäjille vieraita, sillä valtuutetuista 13 eli lähes puolet on yrittäjiä. Koko maan valtuustoissa yrittäjien osuus on 21 prosenttia.

– Yrittäjillä on oma lompsa pelissä, ja siksi he suhtautuvat kriittisesti sekä omaan että kunnan talouteen. Yrittäjien panos kannattaa hyödyntää, kun joka paikassa kiristetään vyötä ja etsitään säästöjä, Pirkanmaan Yrittäjien terveiset Sappeeseen tuonut Heikki Tyvi sanoi.

Yrittäjäjärjestö on haastanut kuntia pohtimaan, mistä tehtävistä ne voisivat luopua ja mitä teettää yrityksillä. Järjestö arvioi, että lähes 200 lakisääteistä tehtävää voitaisiin siirtää kunnilta jonkun muun tahon tuotettavaksi tai lopettaa kokonaan. Valtaosa kuntien lakisääteisistä tehtävistä kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalaan.

– Kuntien ei ole pakko tuottaa kaikkia palveluita itse, vaikka niillä onkin palveluiden järjestämisvastuu. Kunnan pitää miettiä, mitä palveluita se järjestää yhdessä muiden julkisten tahojen kanssa ja mitä ostetaan yrityksiltä tai kolmannelta sektorilta, Heikki Tyvi sanoi.

Pienten paikallisyritysten rahkeet eivät riitä tarjouskilpailuihin, kun kunnat tavoittelevat säästöjä hankintarenkaiden ja entistä isompien kokonaisuuksien avulla. Heikki Tyvi sanoi, että oikealla tavalla kilpailuttamalla kunta voi kuitenkin vetää kotiin päin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?