Älkää ny Epaalaa sulkeko

Älkää ny Epaalaa sulkeko nimittäin Kostian koulun hyvinvoinnin vuoksi. Sivistyslautakunnan yksimielinen säästöesitys on kylille tihkuneiden tietojen mukaan menossa liikuttavankin yksimielisesti eteenpäin. Ilman parempaa asiantuntemusta voi todeta, että esityksessä on monia pitkin hampain säästöpakolla hyväksyttävissä olevia kohtia, mutta tarkempi perehtyminen Epaalan sulkemisen vaikutuksiin Kostian koululla on tarpeen.

Epaalan ja Laitikkalan koulujen sulkeminen ja Harhalan 5–6 luokkien tuominen Kostialle merkitsisi uusien rinnakkaisluokkien perustamista 5 ja 6 luokille. Silloinkin ryhmäkoot ilmeisesti nousisivat sallituille ylärajoille.

Jo nyt yksi luokka on paloasemalla evakossa. Jos suunnitelmana on remontoida palokunnantalosta koulu ja siirtää Epaalan oppilaat sinne, ei ainakaan säästömielessä manööverissä ole järjen häivää.

Entä jos Pälkäneelle muuttaa uusia asukkaita, mikä lienee tavoitteenakin, onko kouluissa tilaa? Eikö Epaala tulisi pitää käynnissä jo siksi, kun uusien asuinalueiden perheille tarvitaan koulutiloja. Onko sivistystoimessa tehty oikeita laskelmia säästötoimien vaikutuksesta Kostialle ja suunnitelmia siitä, missä tiloissa opetus toteutetaan syksyllä 2014?

Laitikkalassa on hiljaa hyväksytty koulun sulkemisuhka, kun muutaman vuoden näkymällä oppilasmäärä on turhan pieni. Alle kouluikäisiä lapsia on taas kylällä ja uutta sukupolvea kouluun tulossa, mutta nykyaikaa taitaa olla se, että jo ala-asteella lapsia viedään autokyydeillä sopivampiin kouluihin. Ja kunnanrajat järjettömimpänä vielä estävät järkeviä lähikouluvalintoja.

En siis varsinaisesti itkekään tässä Epaalan koulun puolesta, vaan Kostian koulun. Ilmeisesti vielä melko hyvinvoiva ja melko hyvän sisäilman koulu on nyt uhattuna, jos sinne sullotaan liikaa oppilaita. Toivon myös ja ennen kaikkea Kostian koulun vanhempien heräävän vastustamaan Epaalan sulkemista, jos tietoni Kostian ahtaudesta pitävät paikkansa. Pälkäneen koulutoimessa on turhan paljon ongelmia muutenkin, ei tehdä Kostiasta uutta murhetta.

Kansakoululaitos ja perusopetus ovat olleet Suomen historian ylpeydenaiheita. Nyt säästöpaineissa nuo ”kansakoulut” eli ala-asteet on asetettu häpeällisen säästöpaineen alle.

Lasten kasvatus ja koulut ovat olleet ja tulisi olla yksi niistä kunnan perusasioista, joista ei tingitä. Toimitaan järkevästi ja vaikka rationaalisesti, mutta ei säästövimmassa pilata lasten kouluja.

 

Pekka Linnainmaa

Laitikkala

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?