Kostia 300: Tiina Miettinen johdattelee keskiviikkona 1700-luvun pälkäneläisperheiden jäljille

Rusthollin piika vai torpan emäntä?

Tiina Miettinen

Vuosi sitten tohtoriksi väitellyt Tiina Miettinen kirjoitti talvella julkaistuun Kostia-lehteen Mälkilän Sofian koskettavan tarinan, joka perustuu tositapahtumiin.

Sofia Samuelintytär avioitui 1700-luvun alussa renkimiehen kanssa. Mies puursi Pälkäneen pelloilla, kunnes lähti vuonna 1708 paremman ansion toivossa ratsumiehenä sotaan.

Sofia oli noin 30-vuotias, kun hän pakeni lastensa kanssa Pälkänettä lähestyneitä taisteluita. Venäläiset voittivat vuonna 1713 Kostianvirralla käydyn yhteenoton. Sen jälkeen pitäjä ryöstettiin, ja naisten ja muiden siviilien osa oli ankea.

Kotipitäjä oli vihollisen jäljiltä sekaisin, eikä Sofialla ollut mitään tietoa miehensä kohtalosta. Lopulta kävi ilmi, että mies oli jäänyt vangiksi, ja hänet oli liitetty venäläisrykmenttiin.

Vuosien jälkeen mies pääsi vierailemaan salaa kotona. Sen seurauksena Sofia alkoi odottaa lasta. Kun isästä ei ollut tietoa, Sofiaa syytettiin käräjillä huoruudesta. Hänen onnekseen löytyi todistaja, joka oli nähnyt miehen. Vaimo säästyi sakoilta ja jalkapuulta.

Tiina Miettinen tuntee 300–400 vuoden takaisen naisten arjen, sillä hänen väitöskirjansa kertoo hämäläisnaisten elämänpiiristä ja perhemalleista 1600–1700-luvun Hauholla sekä sen kappeleissa Luopioisissa ja Tuuloksessa.

Miettisen tutkimuksesta käy ilmi, ettei aviottoman lapsen saaneita naisia jätetty yksin, vaikka lapsen isä olisi häipynyt naisen elämästä jo ennen synnytystä.

– Sukusiteet olivat vahvoja eivätkä vanhemmat hylänneet tytärtään. Isovanhemmat osallistuivat usein kiinteästi aviottoman lapsen kasvatukseen, Tiina Miettinen kertoo.

Mies ja nainen saattoivat 1600–1700-luvuilla nykyolojen tapaan asua yhdessä ja viettää avoparina avioliiton kaltaista elämää.

Keskiviikkona Tiina Miettinen johdattelee pälkäneläisten perheiden jäljille 1700-luvulla. Yhteiskoulun auditoriossa, (Koulutie 13) 18.9. kello 18–19.30 järjestettävän luennon otsikkona on Rusthollin piika vai torpan emäntä?

Maksuttoman luennon järjestää Valkeakoski-opisto, ja se on kuuluu Kostia 300 -tapahtumiin. Kostianvirran taistelun juhlavuoden luennot jatkuvat seuraavana torstaina 26.9. kello 18 professori (emeritus) Aulis Aarnion luennolla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?