Avajaiset lauantaina: Poistomyynti tarjoaa löytöjä ravintolan perustajalle tai täydennystä kodin kahvipöytään

Laatutavaran kierrätystä

Helposti harmittaa, jos parilla kympillä ostettu pihatuoli pettää ensimmäisenä kesänä. Tai kun pitäisi ostaa perhejuhliin kolmekymmentä paria kalliita kahvikuppeja, joita jatkossa käytetään korkeintaan joka viides vuosi.

Kauppa käy jo vilkkaasti. Teemu Valtosen ja Nina Päivön takana näkyy kirpputori, josta halukkaat saavat vuokrata oman tilan.

Pälkäneläiset Nina Päivö ja Teemu Valtonen ovat kehittäneet liikeidean, joka tarjoaa toisenlaista ratkaisua. He ostavat lopettavien ravintoloiden irtaimistoja ja myyvät niitä eteenpäin. Käytetty tavara on edullista mutta tässä tapauksessa myös laadukasta, sillä kaikki tavarat on hankittu aikanaan ammattikäyttöön.

Kankaanmaalla jo pari vuotta toiminut yritys on muuttanut Onkkaalaan entisen Järvenpään kaupan tiloihin. Avajaistapahtumaa vietetään ensi lauantaina. Aamulla alkavat kaupan piha-alueella markkinat, joihin osallistuu monia muitakin yrittäjiä, ja päivällä on luvassa huutokauppa, jossa myydään Poistomyynnin tuotteita.

Poistomyynnistä hyötyvät yhtä hyvin omaa ravintolaa perustamassa olevat yrittäjät, kesäkahvilan pitäjät kuin yksityisen kotitaloudetkin, sillä myynnissä on kaikkea mahdollista kymmeniä pöytiä ja tuoleja käsittävistä ravintolakalustoista tavallisiin lautasiin, laseihin, kuppeihin ja tarjoiluastioihin.

Kaikkea on huikea määrä: 365 neliötä lämmintä myyntilaa täynnä erilaisia tavaroita, lisäksi kylmät varastot, joissa säilytetään lähinnä huonekaluja sekä Kankaanmaalla yhä oleva välivarasto, joka sekin on täynnä.

– Tämä on omanlaistaan kierrätystä; tässä saadaan käytetty tavara uusiokäyttöön. Ei tarvitse heittää pois ehjää tavaraa ja asiakkaat saavat kestävät tuotteet samalla hinnalla, minkä maksaisivat kaikkein halvimmista uusista, Teemu Valtonen sanoo.

 

Keittiöön astiat ja kalusteet

Nina Päivö on hyvillään siististä kauppatilasta, jossa hyllyt saa täyttää kauniisti.

Poistomyynnin yrittäjäpari on riemuissaan liikkeensä uusista tiloista.

– Täällä saa paljon enemmän tilaa esineille ja kaiken kauniisti esille, koska tämä on oikea kappatila eikä mikään teollisuushalli, he iloitsevat.

He saivat vuokrata koko kiinteistön, myös siihen kuuluvan asunnon. He voivat tarjota tilaa toisellekin yrittäjälle, lempääläläiselle Antero Liitiälle, jonka omistama Antsun Tupakeittiöt valmistaa tilauksesta keittiökalusteita yksityiskoteihin. Liitiä tulee paikalle sopimuksen mukaan.

– Saimme idean tuttavaltamme, joka ostaa ja myy käytettyjä ravintolalaitteita. Olen yhä hänen liikkeessään korjaamassa ja huoltamassa myytäviä koneita, ja Nina hoitaa enimmäkseen työt täällä, Teemu Valtonen kertoo.

Aikaisemmin autonasennusalalla toiminut pariskunta innostui ideasta: kun ravintola lopettaa, myyntiin lähtee koneiden lisäksi kaikki irtain tauluja ja lamppuja myöten. Pikkutavaralla on laaja ostajakunta, koska se kiinnostaa yksityiskoteja yhtä hyvin kuin yrityksiäkin.

– Jonkin verran myymme netin kautta, erityisesti yritysasiakkaille, jotka tarvitsevat esimerkiksi monia kymmeniä samanlaisia tuoleja ja pöytiä. Osa tavaroista löytyy nettisivuiltamme, mutta kaikkea ei millään ehdi sinne laittaa. Täältä hyllyiltä voi aina tehdä uusia löytöjä, Nina Päivö kertoo.

Elämää alakylään

Nina Päivö ja Teemu Valtonen toivovat, että heidän liikkeensä toisi lisää elämää alakylään. Ostosraittiin syntyi aukko, kun Järvenpään perinteikäs kauppa sulki ovensa.

– Aiomme avajaisten jälkeenkin järjestää huutokauppoja ja erilaisia markkinatapahtumia, joihin toivomme muita yrittäjiä tuotteineen mukaan, Nina Päivö kertoo ja esittelee kaupan laajaa piha-aluetta.

Entinen lastauspiha muodostaa aukion, joka on kuin pieni tori ja hyvin sopiva ulkomyyntiin

Poistomyynnin yhteydessä toimii myös kirpputori, josta yksittäiset ihmiset saavat vuokrata viikkopaikkoja. Poistomyynti hoitaa rahastuksen, mutta muuten jokainen huolehtii omasta pöydästään.

– Kirpputoriajatus syntyi siitä, kun joku asiakas kysyi, saako meille tuoda tavaraa myyntiin. Koska haluamme palvella asiakkaita mahdollisimman hyvin, ajattelimme tarjota tällaisenkin mahdollisuuden. Se lisää osaltaan elämää täällä meidän liikkeessä, Teemu Valtonen kertoo.

– Tämä on hirveän mielenkiintoista työtä. Mikään päivä ei ole samanlainen kuin toinen, Nina Päivö lisää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?