Sofian ja Oonan työt kisaavat Pirkanmaan Osuuskaupan kestokassin kuvituskilpailun finaalissa. Töitä voi äänestää 6. lokakuuta saakka.

Meidän perhe kokkaa

 

Kostian koulun 5 B -luokka taiteilee vesiväreillä Kirsi Kunnaksen runon Ruskeaa miestä. Ruskealla miehellä on muun muassa ruskea lakki ja ruskea sukka ja ruskea tukka ja viisi ruskeaa hammasta, ja ruskeasta kammasta oli viisi piikkiä poikki.

­­ – Voi varmasti helposti päätellä, että harjoittelemme työssä ruskean värin käyttöä, koulun rehtori ja kuvaamataidon opettaja Sari Halonen hymyilee.

Syksyn aikana on myös esimerkiksi piirretty ”hedelmäomakuvia” 1500-luvulla eläneen omalaatuisen kuvataiteilija Giuseppe Arcimboldon hengessä. Arcimboldo teki maalauksensa vihanneksista ja esineistä, mutta maalaukset olivat kuitenkin malliensa näköisiä.

– On tärkeää, että teemme tällaisia vähän ”höpsömpiäkin” töitä, jotta luovuus säilyy. Tämän ikäisten lasten kehitysvaiheeseen kuuluu kriittisyys itseä kohtaan. Aletaan tehdä valokuvantarkkoja töitä, piiperretään pieniä yksityiskohtia ja innostutaan sarjakuvahahmojen piirtämisestä. Ajatellaan, ettei osata piirtää, jollei piirros tarkka kopio mallista, Halonen kertoo.

 

Raadin kommentit Sofia Westerbergin työstä: Kuva on värikäs ja leipurit iloisia. Suklaata napsiva pieni leipuri on söpö.

Suklaamuffinseja siskojen kanssa

Sofia Westerberg viimeistelee piirrostaan. Työn alalaidassa vaeltaa ruskea lammas, mutta taivaan Sofia maalaa realistiseen sävyyn siniseksi.

Kuvaamataito on yksi Sofian lempiaineista koulussa. Eipä olekaan ihme, että luokkalaiset valitsivat juuri Sofian työn lähetettäväksi Pirkanmaan Osuuskaupan järjestämään kestokassin kuvituskilpailuun.

Kilpailuun saivat ottaa osaa Pirkanmaan peruskoulujen 1.-6. vuosiluokat. Määräaikaan mennessä töitä lähetettiin 218 kappaletta. Niistä Osuuskauppa valitsi viisi finalistia, joiden töitä saa äänestää internetissä 6. lokakuuta saakka.

Sofian työ Iloiset leipurit on yksi finalistitöistä.

Sofia Westerberg piirsi Meidän perhe kokkaa -kisaan itsensä ja siskonsa.

– Kilpailun ”Meidän perhe kokkaa” -aihe oli minulle mieluisa. Keksin, että piirrän työhön kulhon ja itseni sekä kaksi pikkusiskoani. Muut ideat syntyivät piirtäessä, Sofia kertoo.

Aiheensa puolesta piirros on melko realistinen. Työn alareunasta kurkkii nimittäin pieni tyttö, joka tavoittelee suklaapalaa.

– Se on minun 2-vuotias pikkusiskoni Milja. Aina kun me leivotaan jotakin suklaista, se ottaa sellaisen viattoman ilmeen. Siitä aina tietää, että kohta se aikoo napata suklaapalan.

Kuvassa suklaamuffinseja Sofian ja Miljan kanssa leipoo 6-vuotias Vilma-sisko.

 

Ei yök-vihanneksia

Sydän-Hämeestä löytyy enemmänkin taitavia nuoria kuvaamataiteilijoita, sillä myös Pohjan koulun kuudesluokkalaisen Oona Ihalaisen työ löytyy finalistien joukosta.

– En arvannut, että työni pääsisi mukaan. Olen kyllä tosi iloinen, Oona hymyilee.

 

Oonan mukaan voittajaa odottava palkinto on erityisen mielenkiintoinen. Voittajatyön luokka saa nimittäin luokkaretkikassaan 500 euroa.

– Olisi tosi kiva voittaa. Mutta en minä kauhean surulliseksi tule, jos en voita. Mielestäni kaikki finalistityöt oli tosi hienoja. Sitä paitsi kaikki finalistiluokat saivat 50 euron tuotepalkinto, joten ainakin päästään herkuttelemaan.

Oonan Isin pikku kokki -nimisen työn valtaavat värikkäät vihannekset ja hedelmät – ja onpa kuvassa yksi kesäinen mansikkakin.

– Ne vain tulivat siihen, kun aloin piirtämään, Oona nauraa. – Piirsin kaikenlaisia vihanneksia, koska tykkään niistä kaikista. Yök-vihanneksia tai -juureksia minulla ei ole lainkaan.

Oona kävi viime vuoden jokaisena keskiviikkona kuvataidekoulu Siluetissa Kangasalla. Päämääränä oli päästä Tampereen Sara Hilden -akatemian taidekouluun.

Oona Ihalaisen finalistityön nimi on Isin pikku kokki.

– Sitten ajattelin, että halua pitää kuvataiteen tekemisen kivana harrastuksena. Etten halua, että joku koko ajan kertoisi, mitä pitää tehdä. Niinpä en sitten hakenut Sara Hildeniin.

Mutta taiteilemisesta Oona ei aio luopua.

– Ei kai sitä kukaan lempitekemisestään luovu.

 

Hienointa kestokassia voi äänestää S-kanavan internetsivuilla

Voittajatyö pääsee koristamaan Osuuskaupan toimipaikoissa myytäviä kestokasseja. Myös tekijän nimi, luokka ja koulu tulevat näkyviin kassiin.

 

Oona Ihalaisen työstä sanottua: Isin pikkukokki on liikuttava. Syksyn sato on värikkäästi ja herkullisesti kuvattu, erityisesti kurpitsa. Äiti ja isä on huomioitu rekvisiitassa.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?