Vapaaehtoiset maalarit Eija Järvinen ja Kristiina Setälä taiteilivat Kostiakotiin koivukujan

Elämässä pitää olla väriä

Musta kissa kävelee Kostiakodin vanhainkodin käytävällä. Se pysähtyy ja nuuhkaisee saunaan johtavan käytävän vastamaalattua seinää. Miettii, että kappas, kesä tuli sitten talven ajaksi sisälle, ja jatkaa matkaansa.

Pälkäneläinen Eija Järvinen ja Helsinkiin vastikään muuttanut Kristiina Setälä ovat juuri saaneet maalausurakan valmiiksi. Nyt seinällä kulkee koivujen rivistö kesäisen vehreyden keskellä.

– Idea koivukujasta tuli vanhainkodilta, ja me saimme sitten päättää miten idean toteutamme, naiset kertovat.

Setälä ja Järvinen valitsivat väreiksi pehmeät ja murretut sävyt räikeyden sijaan. Järvinen pohtii, olisiko koivuihin voinut maalata kenties lintuja, tai linnunpönttöjä.

– Mutta eihän sitä tiedä, vaikka jatkaisimme työtä myöhemmin. Tai tekisimme tänne toisen maalauksen, kun värejäkin jäi.

 

Kristiina Setälä ja Eija Järvinen maalasivat koivukujan Kostiankodin vanhainkodin seinälle.

Kemiat pelaavat yhteen

Järvinen ja Setälä opiskelivat sisustussuunnittelua samassa koulussa. Jo siellä he huomasivat, että yhteistyö sujuu hyvin.

– Koulun seinälle maalasimme aarniopuun ja kaisloja. Emme riidelleet kertaakaan työtä tehdessämme, Setälä hymyilee.

Yhteistyö vaatii naisten mukaan samanlaiset kemiat ja kyvyn löytää yhteinen näkemys.

– Kauhean tarkkaa alkusuunnittelua emme Kostiakodin maalauksesta joutuneet tekemään, vaan yhteinen näkemys syntyi tehdessä.

Koivukuja tehtiin vapaalla kädellä, ilman sapluunoita. Aluksi naiset suunnittelivat heijastavansa diakoneella seinälle valmiin kuvan, mutta päätyivät lopulta vapaaseen käteen.

– Sillä tavalla syntyy elävämpää jälkeä, eikä diakone olisi käytävällä mahtunutkaan, Setälä toteaa.

 

Remonttia ja siivousta toiminimen alla

Yhteistyötä Setälä ja Järvinen suunnittelevat tekevänsä jatkossakin. Pieniä remontteja, maalaamista, tapetointia ja lattioiden laittamista kumpikin on tehnyt jo aikaisemminkin. Setälä kertoo erään kerran maalanneensa tuttavansa lastenhuoneen seinälle supersuosittuja Monster High -hahmoja.

– Monster High -hahmot ovat tätä nykyä in ja pop. Bratzit ovat jo mennyttä aikaa, hän naurahtaa.

Eija Järvisellä on toiminimi, jonka alla hän tekee kotisiivousta ja ompelutöitä – ja tätä nykyä myös pieniä remontteja ja sisustussuunnittelua.

– Ideani on, että pystyn remontin jälkeen pistämään talon siihen kuntoon, että asiakkaat pääsevät siistiin kotiin, Järvinen sanoo.

Entäs se sisustussuunnittelu sitten? Millaisista sisustuksista naiset itse pitävät?

– Itse asiassa pidämme molemmat väreistä. On hyvä, että elämässä on väriä. Mutta ammattitaitoinen sisustussuunnittelijahan unohtaa asiakkaalle suunnitellessaan omat mieltymyksensä, ja sukeltaa asiakkaan unelmien sisään, Setälä ja Järvinen muistuttavat.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?