Leväkesä ei poikennut tavanomaisesta

Pirkanmaan Ely-keskuksen mukaan viime kesän sinilevätilanne oli melko Pirkanmaan leväseurantapaikoilla tavanomainen. Pitkäkestoisia ja runsaita sinileväkukintoja esiintyi Ely-keskuksen mukaan muutamalla seurantapaikalla. Pahin levätilanne oli edellisvuosien tapaan Kangasalan Kirkkojärvellä. Kirkkojärven lisäksi sinilevää esiintyi runsaimmin ja yleisimmin Pyhäjärvellä. Havaintopaikoista 13 säilyi levättöminä koko kesän ajan.

Yleisimmin sinilevää esiintyi heinä-elokuun vaihteessa ja elo-syyskuun vaihteessa. Runsaita leväesiintymiä havaittiin eniten elo-syyskuun vaihteessa.

Alkukesän melko rauhalliseen ja tavanomaiseen levätilanteeseen teki poikkeuksen juhannuksen jälkeinen viikko, jolloin havaittiin kesän ainoat erittäin runsaat leväesiintymät Kangasalan Kirkkojärvellä ja Roineella. Samalla viikolla 26 Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sai myös useita kymmeniä yleisöhavaintoja runsaista tai erittäin runsaista leväesiintymistä ympäri Pirkanmaata. Eniten yleisöhavaintoja kyseisellä viikolla tuli Längelmävedeltä.

Leväseurannan ulkopuolisia havaintoja sinileväesiintymistä Pirkanmaan ELY-keskukselle tuli kesän aikana eniten Mallasvedeltä, Längelmävedeltä ja Pyhäjärveltä.

Tutkituissa levänäytteissä esiintyi eniten Anabaena ja Microcystis-sukuihin kuuluvia sinilevälajeja. Kyseisiin sukuihin kuuluvat lajit ovat sisävesissä yleisiä sinileviä, jotka voivat muodostaa myrkyllisiä kantoja.

Valtakunnalliseen leväseurantaan kuuluu yli 300 pysyvää havaintopaikkaa eri puolilla maata sisävesillä ja merialueilla. Pirkanmaan alueelta oli mukana 39 havaintopaikkaa, jotka edustavat rehevyydeltään, kooltaan ja vedenlaadultaan erityyppisiä järviä. Levämäärät voivat vaihdella eri järvissä ja järven eri osissakin riippuen sääolosuhteista. Seurannan tarkoituksena oli antaa yleiskuva levätilanteesta erityyppisissä järvissä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?