Tavase olisi lainvastainen

Pälkäneen kunnantalolla on jäänyt viimeisen vuosikymmenen aikana tekemättä valtava määrä työtä Tavasen vuoksi. Tekopohjavesihankkeen eri lupavaiheet ovat työllistäneet kuukausikaupalla kunnan viranhaltijoita, ennen kaikkea kunnanjohtajaa.

Vedenhankintayhtiö hakee parhaillaan ratkaisevaa toimilupaa laitokselleen. Siksi myös lupahakemuksesta annetut muistutukset ovat ratkaisevan tärkeitä.

Vuosikaudet Tavasen kanssa vääntäneillä on suuri vaara sokeutua asialle. Suuret linjat unohtuvat ja aletaan keskittyä lillukanvarsiin. Sen vuoksi muistutuksia laadittaessa turvauduttiin ulkopuoliseen asianajajaan ja -tuntijaan. Kuntaa konsultoinut Risto Reijonen on maan johtava tekopohjavesiasiantuntija.

Myös maanomistajat ovat käyttäneet ammatti- ja vapaaehtoisapua. Erityisesti valkeakoskelainen Ari Nieminen on tehnyt perusteellista työtä peratessaan Tavasen papereiden virheitä ja ristiriitaisuuksia.

 

Ari Nieminen on löytänyt lupahakemuksesta perustavaa laatua olevia virheitä. Yksi Tavasen olennaisimmista selvityksistä on mallinnus, jolla todistellaan että vesi kulkee oikeaan suuntaan, eikä vaaranna Keiniänrannan Natura-suojeltua tervalepikkoa tai kunnan vedenottamoa Kinnalassa.

Nieminen on havainnut, että Tavasen lähtöarvot ovat pahasti metsässä. Yhtiön käyttämien lukujen mukaan Keiniänrannan päällä olisi nytkin toista metriä vettä.

Tavase ei piittaa fysiikan laeista muissakaan suunnitelmissa. Putkia harjuun kaivaessaan yhtiö uskoo maiden pysyvän lähes pystysuoraseinäisillä kasoilla.

Todellisuudessa kaivettuja maita varten tarvitaan jopa kolme kertaa esitettyä enemmän läjitysaluetta. Ero on ratkaiseva, kun pohditaan, aiheuttaako laitos merkittävää haittaa harjun suojelualueille.

 

Tavasen kannalta painavin lausunto tuli syyskuun puolivälissä ELY-keskuksesta, joka on vaatinut Tavasea täydentämään Natura-arviointiaan.

Vedenhankintayhtiön päivitettykään arvio ei vakuuta ympäristöviranomaisia. ELY-keskuksen mielestä hankkeelle ei tulisi myöntää lupaa, koska siitä aiheuttaisi merkittävää haittaa Naturta-alueille. ELY-keskuksen mukaan laitoksen rakentaminen ja toiminta rikkoisi luonnonsuojelulakia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?