Luontevaa raittiutta kaikelle kansalle

Vuodenkierrossa jälleen koittavi ajanjakso, jolloin porukat koolle keräyvät. Menneitä muistellaan, kavereita kehutaan, syödään, juodaan, puheita ja iloakin pidetään ellei se luonnostaan, pitämättä pysy.

Tilaisuuksien, pitojen hienotunteiset, juhlien huomaavaiset suunnittelijat, järjestäjät ottavat juomia valitessaan aina hyvin huomioon heikot, vajavaiset siskot ja veikot!

Ympär maan löytyy mainioita, kaikelle kansalle soveliaiden, jopa veikeiden seurustelujuomien valmistajia.

On kuusen kerkistä uutettua korpien kuiskintaa, herukan lehdistä valmistettua marskin mehua, horsman kukista, mintun ja vatun lehdistä keitettyä metsän ruusua, tervaista tervaskantoa, makuelämyksiä aronioista ja variksenmarjoista, aina maistuvaa vappusimaakin alati tarjona, Valborgista Mirjamiin.

Erityisesti arvostan sellaisia pitoemäntiä, -isäntiä, joilta hoituu kattauksiin oikeista maltaista laitettua kunnon kotikaljaa, sen kaltaista kylmänraikasta kirpeää, mitä muinoin helteisellä heinäpellolla heinäseipään varjossa valkeasta emalihinkistä vuorotellen nautittiin. Muuvvanniip Puavo sillom maenihti, että siinähä or ruoka ja juoma samassa astijassa.

Raittiiden Railien ja Ristojen silmiäkin viehättävä, visuaaliskineettinen, todellinen iloliemi on  karpalokarkelo. Kirkkaaseen lasiin tai pikariin pudotetaan yheksän kylmää karpaloa. Päälle kaadetaan kylmää Pommac ia. Kohtsillään tai vartin vierähettyä karpalot aloittavat joskus tunninkin kestävän, verkkaisen, kauniin tanssin. Alas, ylös, pysähdellen ja suuntaa vaihtaen. Näkyä voi tehostaa valaistusta vaihdellen ja lasin alle ison peilin asettaen.

 

Ikiraitis Kiion Mikko

Mäntyveräjältä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?