Miten kangasalalainen kunnanvaltuutettu ajattelee Brysselin vallasta käytyään itse paikan päällä?
Tästä kertoi Pohjois-Kangasalla asuva sairaanhoitaja Anne-Mari Thomassen, joka osallistui kesällä Pirkanmaan demarinaisten tutustumismatkaan parlamenttiin.
– Ajatteluani muutti perehtyminen EU:n perustamiseen, Thomassen kertoi Suoraman työväentalolla syyskuun lopussa pidetyssä tilaisuudessa, jossa oli läsnä myös muita Brysselin kävijöitä muun muassa Orivedeltä, Ylöjärveltä, Sastamalasta ja Akaasta.
Erityisesti rauhaan pyrkiminen ja Nobelin rauhanpalkinnon saaminen ovat nousseet entistä tärkeämmälle sijalle Thomassenin omassa suhteessa jättiorganisaatioon.
– Tästä synnystä saa käsitystä jo alueen pihan kaaresta, jossa on esillä Euroopan historian dramaattisia hetkiä.
Toisaalta Thomassen on aprikoimassa suuren koon ongelmia niin EU:ssa kuin YK:ssakin. Toisaalta hän on vakuuttunut muun muassa korkotason eduista verrattuna siihen, että olisimme unionin ulkopuolella.
Vaikka rauha oli alkuperäinen tavoite, unioni näyttäytyy meille lähinnä taloussilmin ja rauhantyö on jäänyt taka-alalle.
Jatkaako Olli Rehn kolmannen kauden?
Kun 766 edustajasta vain 13 on Suomesta, on selvää, etteivät juuri meidän asiamme ole niitä puhutuimpia.
– Maailman mitassa olemme pieniä. Mahdollisuudet vaikuttaa pelkästään Suomena ovat pienet, Anne-Mari Thomassen arvioi.
– Pystymme vaikuttamaan enemmän olemalla mukana kuin ulkopuolella.
Pirkanmaalaiset saivat oppaakseen meppi Liisa Jaakonsaaren, jonka kanssa käytiin läpi parlamenttityötä ja seurusteltiin illallisella. Kuultiinpa sekin, että Barroso on hyvä keskusteluttaja ja keskustelujen yhteenvetäjä.
Mepin istuntoviikko on nelipäiväinen, perjantaisin tiloja täyttävät viranhaltijat ja turistit.
Hallintorakennuksiakin rakennetaan koko ajan lisää. Strasbourginkaan istunnoista ei ole luovuttu niin sanotuista historiallisista syistä, kun yhteisön perustajina olivat saksalaiset ja ranskalaiset.
EU-kehitys sai alkunsa, kun Ranskan ulkoministeri Robert Schumann lähetti kirjeen Saksan liittokanslerille Konrad Adenaurerille, minkä jälkeen alkoi tapahtua: kenenkään ei haluttu yksin omistavan tuolloin sotien syntyyn tärkeitä pidettyjä hiiltä ja terästä.
Nyt yksi tärkeimpiä viranhaltijoita on suomalainen Olli Rehn, jonka jatkosta keskustellaan paljon: tuleeko poikkeuksellinen kolmas kausi vai jotain aivan muuta? Retkeläiset pääsivät keskustelemaan myös Rehnin kabinettipäällikön Timo Pesosen kanssa.
Kangasalta Brysselin reissussa kävi Thomassenin lisäksi myös Anneli Kiminki.
Marjatta Pöllänen