Öljyvahinko: Pälkäneläistalon asukkaat sairastuivat öljyn katkusta

Öljyn pilaamaa maata kaivetaan talon alta

Epäonninen öljysäiliön täyttö poiki pälkäneläistalossa painajaisen, jonka mittasuhteet ovat hahmottumassa vasta lähes vuosi tapahtuman jälkeen.

Talon seinustalle valunut öljy on imeytynyt syvälle maaperään. Likaantuneen maan poistaminen edellyttää perustusten tukemista sitä mukaa kun työt etenevät.

Terveystarkastaja on suositellut, ettei talossa asuttaisi. Sen seinustalta on kaivettu kymmeniä tonneja saastunutta maata, eikä vieläkään tiedetä, miten laaja remontista tulee.

Öljyvahinko sattui vuoden alkupäivinä. Liukkaan kelin vuoksi kevyttä polttoöljyä tuonut auto ei lähtenyt yrittämään talon pihaan, vaan pumppasi polttoaineen mäen juurelta kovemmalla paineella säiliöön.

Täyttöletku kuitenkin irtosi ja öljyä valui talon seinustalle. Öljyauton kuski yritti sammuttaa pumppuja kaukosäätimellään. Kun laite ei toiminut, hän lähti liukastelemaan alas autolle. Vei minuutin tai puolitoista, kunnes öljyntulo saatiin loppumaan.

Kuski ryhtyi siivoamaan pihaan syntynyttä sotkua. Hän lapioi öljyistä lunta muovisäkkeihin. Ne eivät kuitenkaan kestäneet, ja tilanteen toivottomuuden huomannut kuski soitti hätänumeroon.

Paikalle saapunut palokunta ei kuitenkaan ryhtynyt kuorimaan öljyistä lunta routaisen maan päältä eikä imeyttämään polttoainetta turpeeseen. Pelastajat arvelivat, että maahan on valunut sen verran vähän polttoöljyä, että se haihtuu itsekseen.

Kun pelastuslaitos ei ryhtynyt torjuntaan, asukkaat uskoivat selvinneensä säikähdyksellä, kunnes taloa ryhdyttiin myymään reilu puoli vuotta epäonnisen tankkauksen jälkeen. Paikalla vieraillut kiinteistönvälittäjä kiinnitti huomiota öljyn hajuun ja neuvoi soittamaan ympäristönsuojelusihteerille välittömästi.

Kun vahingon laajuutta alettiin selvittää, paikalla alkoi juosta vakuutusyhtiön, aluepelastuslaitoksen edustajaa, konsulttia, näytteenottajaa ja ELY-keskuksen asiantuntijaa.

Kellarikerroksesta on kaivettu jo noin metrin syvyyteen. Lattiaa joudutaan avaamaan vielä laajemmalta alueelta, jotta saastunut maa saadaan poistettua.

Tällä hetkellä talon ulkopuolella on reilun metrin syvyinen monttu ja sisällä lähes samankokoinen kaivanto. Molempien monttujen pohjalla hiekka on tummaa ja öljynkatkuista.

Maata kaivetaan vähitellen, etteivät talon perustukset pettäisi. Saastunutta maata on kuljetettu Tarastenjärven ongelmajätelaitokselle jo 40 tonnia. Tilalle on tuotu sepeliä, joka tukee kaivantoa niin, ettei se sorru.

Kellarissa hurisee kone, joka pumppaa öljyn saastuttamaa ilmaa ulos. Kahdeksan kuukautta talon asukkaat hengittivät samaa ilmaa. Se poiki terveysongelmia. Sekä asukkaiden että koiran silmät kirvelivät ja kasvoihin kohosi omituisia pahkuroita.

Oireet helpottivat, kun asukkaat muuttivat talosta terveystarkastajan suosituksen jälkeen. Pahkurat ovat edelleen jäljellä, ja pelkona on, ettei niistä pääse eroon kuin leikkauksella. Sisäelimiin kertyneiden myrkkyjen vuoksi asukkaita varjostaa lopun elämää moninkertainen syöpäriski.

Jälkikäteen on arvioitu, että maahan joutui useita satoja litroja polttoöljyä. Maasta otettujen näytteiden avulla on yritetty selvittää, miten laajalle öljy pääsi leviämään. Vielä ei ole tutkittu, oliko naapurin kaivoveden pinnassa keväällä havaittu öljymäinen aines peräisin öljyvuodosta.

Öljyvahingosta kärsinyt talo sijaitsee ykkösluokan pohjavesialueella.

 

Kunta vastaa jälkitorjunnasta

Öljynkatkua puhalletaan talosta ulos koneen avulla.

Öljyvahingoissa ensivaiheen torjuntavastuu on aluepelastuslaitoksella. Jälkitorjuntavastuu kuuluu kunnalle. Isoissa vahingoissa apuun tulevat ELY-keskuksen asiantuntijat.

– Meidän asiantuntijoita tarvitaan noin kerran viikossa, ympäristövalvontayksikön päällikkö Ari Nygrén Pirkanmaan ELY-keskuksesta sanoo.

Pälkäneläistalon vahinko on varsin tyypillinen öljyvahinko.

– Usein öljy pääsee maaperään täyttämisen yhteydessä, kun täyttöpistooli lentää irti. Vahinkoja sattuu myös remonttien yhteydessä, kun säiliön täyttäjä ei tiedä, että putket ovat poikki, Ari Nygrén kertoo.

Lisäksi vanhat öljysäiliöt voivat aiheuttaa vahinkoja, jos niistä pääsee vuotamaan öljyä maaperään.

Aluepelastuslaitos voi käyttää ensitorjunnassa muun muassa vaahdotusta ja imeytystä tai kaivaa saastuneet maat pois. Palokunta pyrkii poistamaan akuutin ongelman. Se on yhteydessä myös kunnan ympäristönsuojeluviranomaiseen, joka vastaa jälkitorjunnasta.

Jos onnettomuus on suuri, paikalle voidaan pyytää ELY-keskuksen asiantuntija. Vaikka kyseessä olisi rutiinitapaus, öljyvahingoista informoidaan aina ELY-keskusta.

Maaperän pilaaminen on kiellettyä pohjavesien vuoksi. Pienikin määrä öljyä riittää pilaamaan pohjaveden. Maaperästä ja pohjavedestä polttoöljy ei pääse haihtumaan samalla tavalla kuin järvi- tai ojaveden pinnalta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?