Kangasalan seudun kehitysvammaisten tukiyhdistys ry saavuttaa ensi vuonna 40 vuoden rajapyykin. Jäseniä perheineen on yli sata, mutta pitkään toiminut yhdistys etsii silti aktiivisuutensa säilyttääkseen joukkoonsa uusia jäseniä.
– Emme edellytä osallistumista kaikkeen toimintaan tai toiminnanjärjestelyyn, ja tarjolla on myös kannatusjäsenien paikkoja. Jo jäsenenä olokin on sisältörikasta, huomauttaa yhdistyksen rahastonhoitaja Jaana Suoranta.
Ennen kaikkea ryhmässä on voimaa ja ryhmä myös antaa voimaa.
Yhdistyksen jäsenistö koostuu Kangasalan ja naapurikuntien Pälkäneen ja Oriveden kehitysvammaisista henkilöistä, heidän omaisistaan, ystävistään ja asiasta kiinnostuneista ihmisistä. Yhdistyksen hallitustoiminnassa on mukana lisäksi sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia.
– Järjestämme jäsenistölle monenlaista vapaa-ajan toimintaa. Olemme tehneet risteilyjä, matkustaneet välillä lämpöisiin maihin, käymme mielellämme teattereissa, teimme lyhytelokuvan Haaveet, jota esitettiin kouluissa. Lokakuussa menemme nauttimaan Lauri Tähkän konsertista teemalla ”Tässä, nyt ja aina”. Ihan niin kuin mekin aiomme olla. Kehitysvammainenhan kuuluu yhteiskuntaan täysivaltaisena jäsenenä, Suoranta sanoo.
Yhdistys toimii myös yhteistyössä kuntien virkamiesten kanssa olemalla äänitorvena ja sananviejänä. Samalla yhdistys ottaa kantaa sille läheisiin asioihin ja pyrkii osaltaan vaikuttamaan päätöksentekoon.
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää kehitysvammaisten ihmisten ja heidän perheidensä yhteiskunnallista tasa-arvoa ja elämänlaatua.
Tukiyhdistys aloitti Kangasalla kehitysvammaisten päivätoiminnan heti yhdistyksen perustamisen jälkeen yli 30 vuotta sitten yhdessä seurakunnan kanssa. Aluksi pidettiin kerhoja ja viikonloppuleirejä, kerättiin varoja toimintaan sekä tiedotettiin kehitysvammaisuudesta. Suhtautuminen kehitysvammaisiin on yhdistyksen mukaan vuosien saatossa muuttunut huomattavasti: nykyisin yhteiskunta huolehtii monin tavoin niin koulutuksesta kuin työ- ja virkistystoiminnastakin monin tavoin. Tärkeimpänä tehtävänä tukiyhdistyksellä onkin nykyään koota kehitysvammaiset ihmiset, heidän perheensä ja ystävänsä yhteen.
Vertaistuki ja kokemusten vaihto ovat korvaamattomia asioita arkipäivän keskellä.