Lentsikat-piirretty Pälkäneen teatterissa

Hyvitys Autojen ystäville

Dusty on nuori lentokone, joka joutuu vauhdikkaaseen seikkailuun. Kuva: Disney Enterprises.

Jokseenkin kaikki otukset ovat seikkailleet piirretyissä elokuvissa. Eläinten jälkeen pääosissa ovat olleet kalat, muurahaiset ja ampiaiset.

Tuntui typerältä ajatukselta, kun Walt Disney keksi, että nyt laitetaankin autot puhumaan. Mutta ainakaan poikalapsiperheissä ei ole katsottu yhtäkään elokuvaa yhtä paljon kuin seitsemän vuotta sitten ensi-iltansa saanutta Autot -animaatiota. Filmi pyöri parhaina päivinä moneen kertaan, ja lopulta koko perhe osasi vuorosanat.

Viisi vuotta myöhemmin ilmestynyt kakkososa puolestaan on lapsiperheiden viime vuosikymmenien suurin pettymys. Hellyttävien hahmojen sijaan silmille räjähti pommeja ja takaa-ajoa. Poissa oli koko perhettä puhutellut tenho ja tilalla kaahaava agenttitarina.

Tällä viikolla Pälkäneen teatterissa esitetty Lentsikat on tuotantoyhtiön hyvitys Autot kakkoseen pettyneille lapsiperheille.

Autot -elokuvasta tutut hahmot on nostettu siiville. Myös tarina on pitkälti sana vaikeuksien kautta voittoon ja hyvä voittaa pahan -klassikko.

Elokuva vilisee aikuisille viritettyjä yksityiskohtia. Kun esimerkiksi seikkaillaan pyhien lehmien Intiassa, joka paikassa märehtii Autot -elokuvasta tuttuja traktoreita. Nuorille katsojille takuuvarma viihde kelpaa, heitä pikauusinta ei häiritse.

 

Lasit päähän ja leffaan

Pälkäneläinen elokuva otti vuosikymmenien harppauksen, kun Jari Hallamaan Filmipyörä hankki uuden digitaalisen esityslaitteiston ja teatteri remontoitiin. Pälkäneeltä ei enää tarvitse lähteä merta edemmäs elokuviin, vaan kotikylän teatterissa tarjotaan sama elämys kuin kaupunkien moderneissa saleissa.

Laitteiden päivitys oli pakon sanelema myönnytys nykytekniikalle. Yleisö on tottunut tilaääneen ja terävään kuvaan. Harvat jäävät kaipaamaan filmin nostalgista rahinaa, kohinaa ja kelanvaihtotaukoja.

Seuraava harppaus otetaan 17.11.. Silloin tehdään pälkäneläistä elokuvahistoriaa: Filmipyörä esittää vauhdikkaasta etanasta kertovan Turbo-piirretyn kolmiulotteisena versiona.

Hallamaa tuo paikkakunnalle elokuvan lisäksi 3d-lasit salilliselle katsojia. Mukana on sekä lasten että aikuisten kokoa.

– Vanhojen filminpyörittäjien olisi ollut vaikea uskoa, että joskus koittaa päivä, kun tässä salissa katsotaan elokuvaa 3d-lasit päässä, Jari Hallamaa myöntää.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?