Vanhan hyvän ajan kahvila

27.10.2013 08:39

Käsityön ja vanhan ajan henki on Pikonpuodissa läsnä.

Kun Tiina Mäki-Tulokasta kysyttiin kahvilayrittäjäksi Pikon Kirppiksen laajentuneisiin tiloihin, hänellä oli selvä visio. Oikeastaan kirkkain näkemys oli siitä, että hän halusi kahvilan, joka ei olisi kirpputorin takanurkkaan päälle liimattu välttämätön paha – kahvilan, joka voisi toimia myös omillaan. Tarkemmat suunnitelmat elivätkin sitten varsin pitkään.

– Ne menivät aina uusiksi, kun tuli uusia suunnitelmia. Näistä vanhoista myyntitiskeistä se kuitenkin lopulta lähti, Mäki-Tulokas nauraa.

Vuonna 1939 valmistettu – ja uuteen käyttötarkoitukseensa vain hieman uudelleenviritetty – tiski on peräisin vanhasta kauppalasta. Vanhaa aikaa henkivät myös seinällä olevat hinnastotaulut, jotka ovat oikeastaan yrittäjän vanhempien Liperin talon ikkunat.

Myös palvelua Mäki-Tulokas pyrkii tarjoamaan vanhan ajan henkeen; harvassa kahvilassa on enää nykyään mahdollisuutta pöytiin tarjoiluun. Kaffila Pikonpuodissa on.

 

Itse tehtyä

Ensimmäinen aukioloviikko on mennyt toimintatapoja omaksuessa.

– Tänään olen herännyt viideltä, ollut kuudelta tukussa ja yleensä tulen paikalle kahdeksaksi eli tuntia ennen avaamista. Kotiin lähden kuuden jälkeen. Leivon, keitän, valmistan salaatit. Ei tämä ole tuntunut kuitenkaan lainkaan työläältä, kun tekemisestä nauttii niin paljon.

Aiemmassa työpaikassaan Tampereella Mäki-Tulokas sai perehtyä lisäaineettomaan ruoanlaittoon, ja sen hän halusi tuoda myös Kaffila Pikonpuotiin. Tyystin luomu-linjalle kahvilassa ei kuitenkaan ole lähdetty, vaan Mäki-Tulokas tähtää maittavaan perusruokaan.

Kahvilassa myydään itse tehtyjen leivonnaisten lisäksi keitto- ja salaattilounaita. Gluteenittomat tuotteet Mäki-Tulokas valmistaa itse, ja vain karjalanpiirakat tulevat valmiina raakapakasteina – käsin tehtyjä ovat tosin nekin. Perinteisiä kahvilaatuja ei ole unohdettu, mutta muista pyritään erottautumaan erilaisilla italialaisilla erikoiskahveilla ja irtoteellä.

13 vuoden ravintola-alalla työskentelyn jälkeen Tiina Mäki-Tulokas päätti ryhtyä yrittäjäksi.

Pikonpuoti on kuitenkin muutakin kuin kahvila. Valikoimissa on myös käsitöitä, kuten mattoja ja sisustustyynyjä. Kirpputori Pikon Kirppiksen kanssa yhteistyö rullaa mainiosti; Mäki-Tulokas tunsi kirpputorin pitäjän Minna Pajulan jo ennen kahvilayrittäjäksi ryhtymistään. Sujuvasta yhteistyöstä kielii sekin, että kaksikko työllistää nyt yhdessä yhden työntekijän.

 

Jooga rentouttaa

Mäki-Tulokkaalla on 13 vuoden kokemus ravintola-alalta, mutta yrittäjän saappaissa hän on nyt ensi kertaa.

– Aiempien esimiestehtävien johdosta tiedän, millaista yrittäminen on. Halusin kuitenkin itse kokeilla yrittäjyyttä ennen alan vaihtoa. Yrittäjänä on vapaus tehdä ja päättää asioista itse, hän kertoo.

Viime hetket ennen avajaisia olivat taistelua aikaa vastaan, mutta siitä kamppailusta Mäki-Tulokkaan voi nähdä ottaneen vähintään torjuntavoiton.

– Nopealla sykkeellähän tässä mentiin, kun vielä edellisenä perjantaina työmiehet olivat täällä hommissa. Kyllä se tästä kuitenkin tasoittuu, ja vähitellen tuodaan sisään uusia juttuja.

Tällaisia ovat esimerkiksi suunnitellut erilaiset teemaillat. Jo nyt käyttöön on otettu leivos- ja piirakkalauantai.

Harvoin yrittäjät valittelevat liiallista vapaa-aikaa, ja Mäki-Tulokkaankin arki on tiivistä. Aikaa jää työltä iltaisin perheelle, vaikka hänen mukaansa maalla asuminen teettääkin pikkuaskareita halkojen hakkaamisesta lähtien.

– Olen oppinut vuosien varrella, että on saatava välillä tehtyä niitä mielenkiintoisia omia juttuja.

Hänelle ne kiinnostavat omat jutut ovat hevosharrastus, verhoilu – jonka tuloksia näkyy kahvilassakin – ja jooga.

– Jooga on niin myöhään illalla, että ehdin sinne hyvin. Välillä kyllä melkein nukahdan sinne rentoutuksen aikana, Mäki-Tulokas hymähtää.