Ei uskoisi, että siroja, vanhoista 1950–1970-lukujen tapeteista tehtyjä hartsikoruja valmistettaessa on käytettävä kaasunaamaria ja peitettävä iho.
Mutta niin Maheka Designin yrittäjä Marja Köppä tekee. Hän sulkeutuu yhteen huoneeseen ja ryhtyy hartsin valamistyöhön.
– Märkä koruhartsi on silmiä ja ihoa ärsyttävää, vaikkei se sinällään myrkyllistä olekaan. Valaminen kannattaa kuitenkin tehdä tilassa, jossa on hyvä ilmanvaihto, Köppä selittää.
Alussa oli haastavaa löytää sopivat suojalasit.
– Kokeilin erilaisia suojalaseja ja kerran sain silmäni niin turvoksiin, että hyvä kun eteeni näin. Herkkäihoisena en enää suostu tekemään valuja ilman koko kasvot peittävää tiivistä naamaria, Köppä kertoo.
Rullasta monta korua
Käsityötaidollisessa mielessä Köppä löysi itsensä oikeastaan vasta reilu vuosi sitten, vaikka hän onkin koko ikänsä harrastanut jos jonkinlaisia kädentaitoja. Tosin ensimmäisen ammattinsa, pukuompelijan, hommia hän ei ole tehnyt.
– Vaatteiden tekeminen on jäänyt housunlahkeiden lyhentämiseen ja muuhun pieneen korjausompeluun. Ompelen toki yhä, ja jos vain aika antaisi myöden, tekisin sitä enemmänkin hurahdettuani taannoin tilkkupeittoihin. Ompelu on oma keinoni rentoutua käsityöläisyydestä, nauraa Kangasalan Kädentaitajien puheenjohtajanakin toimiva Köppä.
Ammattilukion jälkeen kielipainotteiset tradenomiopinnot puolestaan toivat mukanaan kaupallisen koulutuksen. Erinäisten toimistotyösarkojen jälkeen Köppä kuitenkin uskoi, että käsityö oli se hänen juttunsa.
Toiminimen Maheka Design hän perusti vuonna 2007. Viime vuoden kesään asti Köppä teki yritykselleen pääasiassa helmi- ja hopeakoruja.
– Viime kesänä löysin lapsuuden kotini vintiltä ihania vanhoja tapetteja, jotka oli laitettu talteen. Hypistelin niitä käsissäni ja päätin, että näistä on pakko keksiä jotakin.
Niin syntyivät Vintage Wallpaper -hartsikorut ja -viinilasimerkit. Tapetin päälle on valettu koruhartsi, joka toimii kuin linssi korostaen värejä ja kuvioita.
– Yksi rulla riittää lukemattoman moneen koruun. Niinpä ajattelin, että tapeteille olisi keksittävä muitakin käyttökohteita.
Uusimpana tuoteryhmänä valikoimassa ovatkin lampunvarjostimet.
– Valo kuultaa kauniisti ja pehmeästi vanhan tapetin lävitse. Pääasiassa teen kattolampun varjostimia, mutta myös pöytälamppuja on tullut tehtyä.
Tämän lisäksi tapetista syntyy pullo- ja hatturasioita.
Jokainen taitaa käsityön
Köppä uskoo käsitöiden terapeuttiseen voimaan. Vastikään hän luki artikkelin, jossa käsitöiden tekemisen sanottiin pitävän muistin kunnossa.
– Olen aina tiennyt, että käsitöiden tekeminen auttaa keskittymään, edistää oppimista, rauhoittaa mieltä ja lievittää stressiä. Mutta että vielä muistikin pysyy vireänä. Se oli hieno uusi tieto, Köppä hymyilee.
Köppä ei usko ihmisiä, jotka väittävät, etteivät he osaa tehdä käsitöitä.
– Olen varma, että niin sanovat ihmiset eivät vielä ole löytäneet sitä omaa käsityötaidon aluettaan. Monelle on jäänyt traumoja kouluaikojen käsityötunneista, kun opettaja arvosteli jokaisen liian löysän silmukan tai vinoon menneen ompeleen.
– Kun puhutaan käsityöstä harrastuksena tai terapiamielessä, sillä ei todellakaan ole mitään merkitystä, onko jokin yksityiskohta ihan prikulleen tehty oikein.