Lukupiiri on tapa lukea ja jakaa ajatuksia yhdessä

Lukupiirin Sydän Hämeessä

Sahalahden kirjaystävien porukka kokoontuu lukupiiriin muutaman kerran vuodessa. Kirjanystävillä on menossa jo 18. toimintavuosi. Vuosien varrella käsitellyistä kirjoista kertyisi varmasti useampikin hyllymetri.

Kirjanystävien lokakuiseen kokoontumiseen saapui väkeä tuvan täydeltä, osallistujia oli parikymmentä. Kenties yleisömenestykseen vaikutti tällä kertaa osaltaan illan aihe: Luettavana oli kotiseutukirjallisuutta, Marketta Isotalon kirjoittama sukuhistoria Sydän Hämeessä, joka ilmestyi elokuussa.

Sydän Hämeessä -teoksen alaotsikko on Iso-Mattilan sukutilan tarinoita.  Iso-Mattila sijaitsee Sahalahdella Korpiniemen kylässä. Tilan historiaa pystytään seurailemaan 1500-luvulle asti, ja se on ollut saman suvun hallussa lähes 400 vuotta. Monille lukupiirin osallistujille Iso-Mattila on tullut tutuksi ja läheiseksi, koska tilan päärakennus lahjoitettiin aikoinaan Sahalahti-Seuralle, joka on yrittänyt pelastaa huonokuntoisen talon täydelliseltä tuhoutumiselta.

Marketta Isotalo on koonnut kansien väliin isänsä suvun historiaa. Projekti on ollut isotöinen, vaikka kirjoittajalla on ollut onni saada käyttöönsä poikkeuksellisen monipuolista aineistoa sukuarkistoista: niin perimätietoa, asiakirjoja kuin valokuviakin.

Kiitos kuvitukselle

Kirjoittajan toimittajatausta näkyy kirjassa, sekä sen sisällössä että ulkoasussa. Lukupiiriläiset kiittelivät erityisesti kirjan laadukasta ja monipuolista kuvitusta. Sydän Hämeessä ei olekaan perinteinen sukumatrikkeli. Suvun jäsenet ovat tietysti pääosassa, mutta tarinoita on taustoitettu yleisellä ja paikallisella historialla, niin että suvun ulkopuolisenkin lukijan mielenkiinto säilyy.

Sydän Hämeessä -kirja kirvoitti lukupiirissä vilkkaan keskustelun ja herätti monet muistelemaan menneitä. Välillä innostuttiin puhumaan esimerkiksi paikallisesta nimistöstä ja nimien etymologiasta, kun kirjassa esitetty teoria Keljo -paikannimen ortodoksisesta alkuperästä (munkin kelja) ei saanut kannatusta.

Yli kolme tuntia vierähti nopeasti, kun välillä juotiin kahvit ja suunniteltiin vähän tulevaakin toimintaa. Seuraavalla kerralla päätettiin tutustua Wahlroosin epäviralliseen elämäkertaan ja tammikuussa luetaan nobelisti Alice Munroa.

Kirjapiiri on kiva tapa tutustua kirjallisuuteen. Sen kautta moni piiriläinen on tullut tarttuneeksi kirjoihin, jotka muuten eivät kuuluisi omaan lukemistoon. Sitä paitsi lukupiiriin voi tulla, vaikka ei olisi kirjoja lukenutkaan, kuulostelemaan, mitä muut ovat saaneet kirjoista irti – ja ihan vaan viihtymään.

Marketta Isotalon Sydän-Hämeessä -kirja on lainattavissa Sahalahden kirjastosta. Sahalahden kirjanystävien tapahtumista löytyy tietoa mm. kirjaston ilmoitustaululta ja järjestöpalstalta.

 

Seppo Rinne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?