Koulusäästöt: Epaalan koulun oppilaskohtaiset kustannukset ovat olleet viime vuosina edullisimmat

Lakkautettavana halvin ja kallein

Pälkäneen kunnanvaltuusto päättää torstaisessa kokouksessaan säästöpaketista. Eniten etukäteiskeskustelua ovat herättäneet Epaalan ja Laitikkalan koulujen sekä Tuulimyllyn ryhmäperhepäiväkodin lakkautukset.

Onkkaalan VPK:n talolla toimivan ryhmiksen lasten vanhemmat ovat toimittaneet kunnanhallitukselle vetoomuksen, jossa he puolustavat pidettyä hoitopaikkaa ja vastustavat lasten siirtoa heikkokuntoisempaan Harjun ryhmikseen.

Kyläkouluista voimakkaampia kannanottoja ovat esittäneet Epaalan koulun puolustajat. Päättäjiä on havahdutettu myös tilinpäätöksestä poimituilla yksikköhinnoilla. Niiden mukaan lakkautettavaksi esitettävän Epaalan koulun oppilaskohtaiset kustannukset olivat kunnan edullisimmat vuosina 2010 ja 2012.

Laitikkalan koulu oli kunnan alakouluista kallein viime vuonna, kun sen oppilasmäärä putosi 21:een.

Valtuuston kokoukset ovat avoimia tilaisuuksia. Torstainen kokous alkaa kunnantalolla kello 18.

 

Koulujen yksikkökohtaiset kulut ja oppilasmäärä

  menot, euroa/oppilas oppilasmäärä
2010 2011 2012 2010 2011 2012
Aitoon koulu 5856 6378 6873 51 53 59
Epaalan koulu 5494 6346 6246 31 30 34
Harhalan koulu 6856 7826 6915 27 26 33
Laitikkalan koulu 7002 7582 8994 27 26 21
Kirkonkylän koulu 5850 5838 6363 66 69 62
Kostian koulu 6086 6482 7030 248 237 240
Rautajärven koulu 6863 7752 7913 46 42 40
Luopioisten yläaste 8874 4268 60
Pälkäneen yhteiskoulu 7537 7204 7845 180 175 167
Oppilaita yht 736 658 656
(lähde: Pälkäneen kunnan tilinpäätös 2011 ja 2012)

Kommentti

Epaala ei ole halvin

Kommenttina Sydän-Hämeen Lehden kirjoitukseen koulujen oppilaskohtaisista kustannuksista on todettava, että Epaalan koulu ei ole enää suinkaan kunnan halvin koulu.  Vuoden 2013 talousarviossa yksikköhinnaksi on arvioitu muodostuvan jo lähes 8000 euroa. Tähän on kaksi selkeää syytä: 1) aiemmin kiertävien erityisopettajien työpanos oli sisällytetty kokonaan Kostian koulun alaisuuteen. Nykyisin kustannus jaetaan sen mukaan, missä koulussa erityisopetuksen tunnit pidetään. 2) Epaalan kouluun on palkattu toinen koulunkäyntiavustaja, joka on osaltaan lisännyt kustannuksia.

Oppilaskohtaiset kustannukset ovat sinänsä vain yksi kuvaaja koulujen välisiä vertailuja tehtäessä.  Siihen vaikuttaa suuresti oppilasmäärissä tapahtuneet vaihtelut. Tunnusluvun perusteella ei voida tehdä johtopäätöksiä säästöjen toteuttamistavasta, tarpeista ja niiden perusteluista.

Mauri Nest

sivistystoimenjohtaja

Kommentit (19)

 1. Huuhaa koulusäästöjä

  Tässä taas nähdään, kuinka väärältä pohjalta tehdään ns. säästöjä. Jos hölmölässä lakkautetaan pikkukouluja, maksetaan kohta sama raha Kostialla, kun joudutaan jakamaan liian isoja ryhmiä pienempiin. Tai sitten maksetaan se kasvaneina häiriöinä eli erityisopetustarpeina tai mikä vielä ongelmallisempaa, tulevina koulupudokkaina.
  Pidetään pikkukoulut, luovutaan lukiosta.

 2. viivytystaistelua?

  Viiden vuoden kuluessa Pälkäneen lukio on enää Kangasalan tai Valkeakosken lukion etäispesäke. Kannattaisiko lopettaa tämä viivytystaistelu tähän ja myöntää realiteetit ja pelastaa muutama kunnan identiteettiin sopiva pikkukoulu eikä uppoavaa lukiota?

 3. kysymysmerkki

  Mauri Nestin perusteluista nro 1 ei suinkaan ole riippuvainen Epaalan koulusta, erityisopetusta on annettava oli oppilas missä tahansa koulussa. Kulut syntyvät kunnalle oli Epaalaa tai ei. Harhaan johtuvia perusteluja jälleen. Kuten koulua etäisyys Kostiasta ei ole suinkaan vain 2 km vaan 3, 5 km. Pientä viilausta vain.

 4. Huuhaa koulusäästöjä

  Aivan, mitään säästöjä ei lopulta synny näistä pikku toimenpiteistä. On turha luulla, että Epaalasta säästetyt kulut katoavat jonnekin Kostian uumeniin. Samat kulut ne ovat silti per oppilas ja lopputulos on vain kaikille kurjemmat isommat luokat ja kun tämä taas huomataan, resursoidaan jakotunteihin ja kulut ovat taas samat.
  Lukion lopettaminen olisi ainoa oikeasti kuluja karsiva päätös.

 5. hyvä juttu...

  Päättäjät vihdoin uskaltavat tehdä oikeita päätöksiä kouluverkoston karsimisessa. Viisi vuotta tätä on pähkäilty ja jahkailtu, samalla syöty kuntaliitoksen mukanaan tuomia ” porkkanarahoja”. Eipä olisi kunnan talous näin tukalassa asemassa, jos aikanaan mm. nämä päätökset olisi tehty. Pisteiden keruun aika on ohi. Rautajärven koulun ja lukion lopettaminen myös keskusteluun.

 6. Ohhoh

  Virkamiehen mukaan 7088 euroa on lähes kahdeksantuhatta. Kyllä on hirveä hinku tappaa Epaalan koulu. Sääliksi käy henkilökuntaa. Toivottavasti kunta on edes huolehtinut heidän henkisestä tuestaan. Pälkäneen meiningin tuntien luultavasti ei…

 7. Sandra

  Miksi aina pitää aloittaa keskustelu suoraan lopettamisesta. Eikö voisi miettiä keinoja esim.lukion kehittämisestä esim.erikoislukion suuntaan. Nythän jo suunnitellaan korkeakouluopintojakin alettavaksi jo lukiosta suunnitelmallisesti. Pitäisi olla enemmän ennakkoluulottomuutta ja pistää lamput syttymään, jotta lukio kiinnostaisi tulemaan vaikka muualtakin tänne opiskelemaan. Pessimismi vaan pois ja uusia tuulia…

 8. lukiolle kehitysryhmä

  Lukiolle äkkiä nyt perusteille kehitysryhmä ja eiköhän sieltä hyviä ideoita heti synny. Jaa vartoos, sellainenhan on ollut jo kolme vuotta, mutta SE EI OLE TEHNYT MITÄÄN. Paitsi tietysti tuhonnut loputkin koulun uudistumiskyvystä.
  Ja ketä siihen kuuluu? Esko Koskenvesa ja muutama muu eläkeläinen. Nyt Esko tekoja sanojen sijaan.

 9. ei se tähän jää

  Kun nyt lopetetaan kaksi koulua niin ei jää mitään perusteluja enää säilyttää Harhalan-koulua tai Rautajärveä. Ei ne säästötarpeet jatkossakaan tähän jää, siittä voitte olla varmoja. Päättäjät eivät vaan uskalla esittää sitä samalle vuodelle meteli olisi liian kova. Pikkuhiljaa pudottamalla kouluverkko minimiin saavat päättäjät puuhastella rauhassa.

 10. ei se tähän jää

  Kun nyt saadaan kaksi koulua lopetettua onkin jatkossa helppoa lopettaa sekä Harhalan koulu sekä Rautajärvi. Tätähän päättäjät tässä hakevat, eivät vaan uskalla sitä samalle vuodelle esittää. Ei ne säästöpaineet jatkossakaan mihinkään häviä, tämänhän he ovat jo itsekkin myöntäneet.

 11. Päättäjät uusiksi, jos koulut lähtevät!

  Jos tänään lopetetaan järjen ja moraalin vastaisesti pikkukouluja, muistan tämän kyllä en vaaleissa.
  Muistakaa tekin ja valitkaa sinne päättäjiä, jotka arvostavat lasten hyvinvointia.
  Lukion lopetus on parempi säästöpäätös. Johan kaikki nuo lukion opettajatkin ovat vieraspaikkakuntalaisia ja vievät verorahansa muualle.
  Pikkukoulujen opettajat ovat omasta kylästä.

 12. Hyvä muisti

  Arvoisa valtuutettu.

  Soitin sinulle ennen vaaleja ja kerroit tulenpalavasti puolustavasi maaseutumaisuutta, lasten turvallisuutta ja pieniä kyläkouluja mikäli oppilasmäärät riittävät.

  Olet ensimmäisten joukossa syönyt sanasi. Häpeä. Olet pettänyt vaalilupauksesi etkä ansaitse paikkaasi päätöksentekokoneistossa. Et ainakaan minun edustajanani.

  Nukutko yösi hyvin? Oletko ylpeä itsestäsi? Onko lapsillemme jättämäsi perintö sellainen, että voit siitä aikanaan ylpeänä kertoa?

 13. miss maria

  Lutikkalan Lakukylän koulu olisi jo ainakin 12 vuotta sitten pitänyt lopettaa ja muuttaa se valvotuksi kunnalliseksi ilotaloksi eli boordelliksi. Olisi saatu siten kuntaan niitä tuiki tarpeellisia verotuloja.

 14. Devil

  Lukion kehitysryhmä ei ole saanut aikaiseksi ensimmäistäkään järjellistä ajatusta miten lukiota kehitettäisiin. Lienee sanomattakin selvää, että omaan ääneensä rakastuneet ihmiset ovat hukanneet aikansa johonkin ihan muuhun kuin itse asiaan. Mikäli aika, kyvyt tai keskittyminen ei riitä, pitää ymmärtää kieltäytyä näistä pesteistä.
  Lukion alati laskeva kiinnostavuus, näköpiirissä ei ole parannusta asiaan, riittää perusteeksi sulkea tuo rahareikä. Keskitytään mielummin korjaamaan vuotavaa patoa siellä koulutuksen alkuosassa ja yritetään säästää edes jonkinlainen peruskoulutus kunnassa.

 15. niinpä

  Ja kun tähän kaikkee on myös osa-syyllisenä omat kunnan miehet jotka päästivät kunnan jätevevesilaitos budjetin karkaan käsistä ja nyt on p.. housussa. Hävetkää jos laittatte pienet koululaiset tämän maksamaan.

 16. Äänestäjä

  Minäkin muistan tämän päivän tulevissa vaaleissa. Pikkukoulut ovat kylien ainoa virkeänä pitävä voima. Hyvät päättäjät, nyt pitäkää pienet ja lopettakaa lukio.

 17. Lopeta jo Mauri Nest

  Miksi tuo Mauri Nest vihaa niin kovasti pikkukouluja? Niin paljon, että kommentoi ihan vakavissaan omia tuulesta temmattuja arvioitaan piilotetuista kustannuksista. Totuushan on se, että pienissä yksiköissä ollaan tehokkaampia taloudellisesti ja henkisesti voidaan paljon paremmin. Erityisopetuksen tarve on tutkitusti vähäisempää myöhemmillä luokilla, jos on saanut käydä pienessä koulussa. Ja tämä säästää myös rahaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?