Elämyspalvelut: Autosafariyrittäjä laajentaa luontokuvaukseen ja kalastukseen

Luontoelämyksiä myös vähin äänin

Maanviljelijä-yrittäjä Matti Penttilällä laajentaa elämyspalveluja. Luontokuvaajien piilokoju tarjoaa toisenlaisia elämyksiä kuin maastoautosafarit.

Kurainen ajoura johtaa pellon poikki metsään. Liukas väylä on vasta alkusoittoa maastoautosafarin osallistujille. Asfalttiteiden kuninkaat ja kuningattaret saavat tehdä hartiavoimin töitä, jotta saavat off road -ajokkinsa Laipanmaan kivikoissa ja kannokoissa päämääräänsä.

Muutaman kilometrin matkaan tuhrautuu tunti jos toinenkin, mutta viimeistään Elamonjärven laavulla kasvot hehkuvat tyytyväisyyttä. Tämä on se hetki, joka palkitsee Pro Fantasy Safarin yrittäjän Matti Penttilän vielä 13 vuoden jälkeenkin.

– Ihmisten kohtaaminen ja heidän ilonsa tuntuu edelleen hienolta! Täytyy myöntää, että itseäni maastoautolla ajaminen omilla reiteillä ei enää innosta, Penttilä paljastaa.

Penttilän mukaan maastoautoilussa on se hyvä puoli, että reitin varrelta ei voi kaataa metsää, koska ajomaisema tärveltyisi. Jotta puuvanhukset saisivat kasvaa rauhassa, Penttilä ajaa juurakoiden suojaksi savea ja mursketta. Niinpä mies laajentaa elämyspalveluaan uusille urille.

– Riittävän suurista ja korkeatasoisista kokous- ja majoitustiloista on ollut kysyntää enemmän kuin tarjontaa. Viime vuonna meille valmistui viiden tähden järvenrantahuvila Vehkajärvelle. Samoihin maisemiin tulee nyt myös vuokrattava piilokoju luontokuvaajille, Penttilä kertoo.

Hyvä sienipaikka keskeyttää ajon

Aikaisemmin majoitus ja muut erikoispalvelut on hankittu lähistön palveluyrityksiltä. Majoituksen lisäksi oma tarjonta laajenee muun muassa kalastukseen. Erityisesti venäläisissä asiakkaissa on innokkaita kalastajia ja sienestäjiä.

– Syksyllä maasturiletka seisahtui, kun venäläismiehet ryntäsivät sienten perään, Penttilä naurahtaa.

Ajatus piilokojusta syntyi yhteistyössä kangasalalaisen Tapio Kasken kanssa. Oman yrityksensä myynyt automaatioteknikko kaipasi uutta puuhaa, ja hän otti yhteyttä Penttilään. Kaski opastaa luontokuvaukseen ja erätaidotkin ovat hallussa.

– Esimerkiksi venäläisillä on paljon hienoja kameroita, joiden käyttöön he kaipaavat opastusta, vuosikymmeniä kuvausta harrastanut Tapio Kaski tietää.

Kasken kontaktien kautta löytyy venäjänkielen tulkkeja ja yhteyksiä mahdollisiin asiakkaisiin.

– Piilokojun paikan ovat valinneet luontokuvaajat, joten todennäköisesti etsimeen voi sattua kaikkea mahdollista linnuista peuroihin ja ilveksiin saakka, kunhan ruokkiminen alkaa, Penttilä arvelee.

Valokuvauskoju siirretään tällä viikolla Vehkajärvelle. Sähköistettävään kojuun tulee yöpymispaikat neljälle hengelle.

 

Pro Fantasy Safari

- Maastoautosafareihin erikoistunut elämyspalveluyritys.

- Perustettu 1999.

- Eritasoisia reittejä yhteensä parikymmentä kilometriä Laipanmaassa.

- Alihankkijoiden kautta myös muita palveluita.

 

”Taantuma iskee ensimmäisenä lapsellisiin hullutuksiin”

Syksy ja kevät on maastoautosafareiden sesonkia, kun yritykset haluavat palkita henkilökuntaa tai asiakkaita. Kuluva syksy on Matti Penttilän mukaan ollut selvästi rauhallisempi kuin edellinen. Silti reiteille startataan keskimäärin pari kertaa viikossa.

– Taloudellisesti epävarmoina aikoina yritykset karsivat lapsellisista hullutuksista, kuten maastoajo. Nyt lähdetään pienemmällä porukalla tai lyhyemmälle lenkille kuin esimerkiksi vuonna 2008, jolloin yritykset saattoivat satsata retkiin suuriakin summia, Penttilä kuvailee taantuman vaikutuksia.

Kesä on yleensä hiljainen. Tänä kesänä yksityisasiakkaiden synttäri- ja polttariporukoiden määrä yllätti.

Aikanaan maanviljelijän sivuelinkeino syntyi puolivahingossa mansikanviljelyn loputtua. Ensimmäiset maastoautot hankittiin  omaksi huviksi, kun Penttilän veli kuuli sattumalta huutokaupattavista kiinalaisista maastoajoneuvoista.

– Aluksi en pitänyt touhua kovin ihmeellisenä, mutta voi tässä jotain olla, koska tutut ja kylänmiehetkin halusivat kokeilla, yrittäjä kertoo.

Kun Penttilän vaimo ilmoitti, ettei sitten viitsi enää viisikymppisenä kykkiä mansikkapellolla, autojen rooli vahvistui. Nykyään seitsemän kilometrin pituisella metsälohkolla risteilee noin 20 kilometrin pituinen reitistö. Autojakin on jo parikymmentä. Penttilän mukaan safarien järjestämiseen riittää vaimon lupa, kun maat ovat omia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?