Tavase ajautui nurkkaan

Turun seudun juomavesi ei ole muuttunut yhtään paremman makuiseksi, vaikka Virttaankankaalle rakennettiin tekopohjavesilaitos.

Laitos ei ole toiminut vielä päivääkään niin kuin suunnitteluvaiheessa uskottiin. Imeytysaltaita laajennetaan ja niiden pohjalle kertyvää liejua kaavitaan pois, jotta vesi saataisiin imeytymään harjuun. Vesi ei tahdo imeytyä edes puhdistettuna suunnitellulla tavalla.

Myös Pälkäneen ja Kangasalan harjut olisivat tällä hetkellä samanlaisena mutavellinä, jos Tavase olisi päässyt rakentamaan tekopohjavesilaitoksensa. Vedenhankintayhtiö oli valmis aloittamaan työt kymmenen vuotta sitten, eikä ympäristökeskus nähnyt suunnitelmissa silloin mitään ongelmaa.

Tavase-vastaisuus oli vielä vuosituhannen vaihteessa muutaman pälkäneläisen maanomistajan mielipide. Heidän alulle laittama kansanliike sai Pälkäneen kunnan irrottautumaan hankkeesta.

Pälkäneelle tarjottiin viimeiseen saakka eräänlaista ulkojäsenyyttä vedenhankintayhtiössä. Jos Tavasen kelkkaan olisi silloin lähdetty, kunta olisi samassa veneessä kuin Kangasala, Valkeakoski ja Akaa: lainoppineet miettivät keinoja, jolla omaa elämäänsä elävästä ongelmahankkeesta pääsisi eroon.

 

 

Kangasalan kunnan ja alueellisen ympäristöviranomaisen eli ELY-keskuksen Tavase-linja on muuttunut viime vuosina. Nyt molemmat ampuvat kovilla lausunnoillaan Tavasen toimilupahakemusta alas.

ELY-keskuksen mielestä Tavaselle ei voida myöntää lupaa, koska tekopohjavesilaitos aiheuttaisi merkittäviä haittoja Natura-alueilla.

Vielä kovempaa lausuu Punamultalukon ja Vehoniemenharjun suojelumetsät omistava Metsähallitus.

Metsähallitus on saanut esimakua Tavasen toimintatavoista: suojelualueiden omistajalle ei ole kerrottu, että alueelle suunnitellaan vesitehdasta. Suunnitelmia ei toimitettu metsähallituksen pyynnöstä huolimatta edes siinä vaiheessa, kun yhtiö haki lupaa tutkimusputkien asentamiseen.

 

 

Tavase hakee parhaillaan omistajiltaan lisää rahaa, jotta yhtiöllä olisi varaa palkata asiantuntijoita ja lainoppineita vastaamaan muistutuksiin ja vastineisiin.

Tylyt Natura-kannanotot enteilevät sitä, ettei Tavase saa nykyisillä papereilla lupaa edes torsolaitokselle. Yhtiö joutuu pohtimaan, kannattaako sen valittaa lupapäätöksestä vai palata kiltisti lähtöruutuun, kuten ympäristöviranomaisten mielestä pitäisi. Silloin edessä olisi mittava YVA-prosessi, jolle tuskin löytyy enää maksajia edes Tampereelta.

ELY-keskuksen lausunnossa on nostettu esiin myös perimmäinen valitusviranomainen, EU-tuomioistuin. Se on kaatanut hankkeita, jotka olisivat syöneet puoli prosenttia Natura-hankkeesta. Tavase tuhoaisi vähintään pari prosenttia Vehoniemen Natura-metsistä, joten mikään oikeuslaitos Suomessa ei voi hyväksyä yhtiön lupahakemusta.

Hanke on yli kaksi kolmasosaa yhtiön osakkeista omistavan Tampereen käsissä. Kaupungin kannattaisi viheltää peli poikki tässä vaiheessa, eikä tuhlata miljoonia vuosikausia kestävään lupa- ja valitusprosessiin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?