Hyvinvointi-illassa etsittiin yhteisiä lääkkeitä

Hyvinvointikoordinaattori Maija Mäkinen on flunssasta huolimatta varsin tyytyväinen. Viimeviikkoinen hyvinvointi-ilta Kangasalan lukiolla sujui vähintäänkin odotusten mukaan. Illassa heräteltiin kuntalaisia antamaan ideoita ja ehdotuksia uudenlaisista yhteistyö- ja toimintamuodoista kunnan, järjestöjen ja kuntalaisten välillä.

– Saimme erilaisia ideoita ja vinkkejä mahdottoman määrän. Minulla on sellainen näppituntuma, että saimme sitä mitä olimme hakemassakin, Mäkinen kertoo.

Suurille paperitauluille kirjoitettuja ideoinnin tuloksia siirretään nyt sähköiseen muotoon. Sen jälkeen ehdotuksia ryhmitellään, ja kuun puolivälin jälkeen kokoontuva hyvinvointityöryhmä hakee niistä toimivimpia ja helpoimmin toteutettavia käytäntöön vietäviksi.

Ideoita etsittiin niin lasten, nuorten, työikäisten kuin ikäihmistenkin näkökulmasta.

Järjestäjien tyytyväisyyteen antoi aihetta ideoiden määrän lisäksi tilaisuuden osallistujamäärä, joka nousi lähelle sataa.

– Lisäksi paikalla oli monipuolisesti eri-ikäisiä ihmisiä. Meidän kokemuksemme illasta olikin erittäin positiivinen, Mäkinen tiivistää.

Positiiviseen tunnelmaan väkeä virittelivät lukion nuortenmiesten kuoro Testostenorit ja hyvinvointiasioihin erikoistunut kangasalalaisprofessori Marja-Liisa Manka.

 

Mitä hyvää myönteisyydessä?

”Vanhoista puista tehdään vessapaperia, ja silti vessapaperi on aina lopussa”. Valittajien kuoron esityksen videopätkällä osuutensa aloittanut Marja-Liisa Manka osui puheissaan suomalaisuuden ytimeen.

Kuten Manka pilke silmäkulmassa huomautti, on valtion nokkamiesten myrtyneisyys ja näkemys ”vaikea olla optimistinen” lehden kannessa helppo ymmärtää, kun Suomi on taloudellisessa kilpailukykyvertailussa vasta kolmas koko maailmassa.

Tyystin huonosti asiat eivät Suomessa kuitenkaan ole, vaikka positiiviselle ajattelulle ei aina tilaa olekaan. Inhimillistä pääomaa mittaavassa indeksissä Suomi sijoitettiin hiljattain toiseksi – huolimatta siitä, että henkisessä väkivallassa ja kiusaamisessa suomalaiset rankattiin Euroopan ykkösiksi.

Manka toivoo, että ihmiset hoksaisivat vaihtaa näkökulmansa asioihin positiiviseksi.

– Haetaan asioita, jotka kantavat, mutta samalla tiedostetaan ongelmat ja yritetään ratkaista ne. Ei se sentään sitä takaa, ettei kuolisi, jos on optimisti. Myönteisyys mahdollistaa kuitenkin luovuuden ja uuden ideoinnin, eli juuri niitä ratkaisuja, joita tänä päivänä tarvitaan.

Uusista ratkaisuista Manka esitteli projektia, joka perusturvan saralla toteutettiin Pirkkalassa – muun muassa Kangasalan uuden kunnanjohtajan Oskari Auvisen käsien kautta.

Esivirittelyn jälkeen tilaisuuden yleisö hajautui pienryhmiin eri puolille lukiota visioimaan.

– Ei se viisaus asu tässä hyvinvointityöryhmässä, vaan teissä kaikissa, muistutti sosiaali- ja terveyskekuksen johtava ylilääkäri Sari Mäkinen.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?