Toteutuuko asumisen vapaus maaseudulla?

11.11.2013 22:43

Juha Kuisma herättelee keskustelua maaseudun asumisesta Mikkolan Navetalla lauantaina.

Mikkolan Navetan luennolla kysytään tulevana lauantaina 16.11 saammeko, osaammeko ja uskallammeko tarttua maaseudulla asumiseen liittyviin mahdollisuuksiin. Kello 14 alkava Juha  Kuisman luento liittyy Mikkolan Navetalla käynnistyneeseen Maaseudun Uudet Innovatiiviset Asuinalueet -hankkeeseen.

Järjestäjät toivovat, että luentoa kuulemaan etsiytyy sekä asumisesta päättäviä että muita maalla eläviä. Kuisman puheenvuoron jälkeen viritellään keskustelua ajankohtaisista asumisen vaihtoehdoista Pälkäneellä.

Kun jokainen ihminen saa olla persoonallinen yksilö hänelle ominaisine lahjoineen ja kiinnostuksineen, yhteiskunnasta, kunnasta ja kylästä tulee virikkeellinen ja kiinnostava paikka.

Mutta onko meillä vapaus valita asuinpaikkamme? Miten asumisen vapaus toteutuu maaseudulla?

– Jos asumisen vapaus ei toteudu, maaseutua ei voida kehittää, Juha Kuisma sanoo.

Hänen mielestään vakituisen ja vapaa-ajan asumisen raja tulee poistaa, pientaloasuntojen kokoa ei tarvitse rajoittaa ja kylien alueille tulee voida rakentaa vapaasti, kunhan rakennetaan kyläkaavoituksen kautta.

Lempääläläinen kylien liiketoiminta-asiamies Juha Kuisma on toimittanut kirjan Asumisen vapaus. Se on Kuisman mukaan välihuuto, jollei suorastaan kapinaan yllytys, paremman asumisen puolesta.

Asumisen vapaus on keskeinen osa maaseudun kehittämistä.

– Vapauden täytyy sisältyä jo kaavoitusprosessiin ja tapaan hakea asumispaikkoja. Vapaus luo kokeiluja ja niiden kautta syntyy uusia toimivia ratkaisuja, Kuisma sanoo.

Poliittiset päätökset vievät kuitenkin kehitystä toiseen suuntaan: maaseudulle rakentamista hillitään, hallitaan ja keskitetään.

Juha Kuisma vetää Kylien bisneskeissit -hanketta, joka  on kolmivuotinen (2011–2013), koko maan alueella toimiva hanke kylien liiketoiminnan edistämiseksi.

Kylien liiketoiminta tarkoittaa kaikkea kylissä tapahtuvaa liiketoimintaa – ei siis pelkästään kyläyhdistyksen nimissä tehtyä tulonhankintaa. Hankkeessa kylät saavat rohkaisua, esimerkkejä ja aineksia asiaa koskevien päätösten tekoon.

– Elämme muutosten aikaa, joka tekee kylien liiketoiminnan rivakankin edistymisen mahdolliseksi. Syinä ovat kuntien tarve löytää entistä edullisimpia ratkaisuja lähipalveluiden tuottamiseen. Taustalla vaikuttavat Euroopan rahajärjestelmän häiriötila, maailmanlaajuinen kehitys kohti biomassoja jalostavaa taloutta sekä paikallisuutta korostava yhteiskunnallisen ilmapiirin muutos.