4,8 sokerimittauksesta ja tuhat euroa avustuksena olivat kelpo tuloksia

Luopioisten apteekissa yhdistyivät sujuvasti hyvinvointi ja auttaminen, kun saman pöydän ääressä vietettiin maailman diabetespäivää ja kerättiin varoja taifuunin uhreille Filippiineille. Väkeä riitti Marjatta Stenius-Kaukosen ja Raija Vaalerin juttusilla välillä jonoksi asti. Voi hyvin -hankkeen tiimoilta tarjolla oli paitsi diabetestietoutta ja proteiinipitoista terveysjuomaa myös ilmaista verensokerin mittausta. SPR myi puolestaan arpoja keräyksen ohessa.

Stenius-Kaukonen oli tyytyväinen, että tietous sairaudesta ja etenkin elintapojen vaikutuksesta niin sanottuun kakkostyypin diabetekseen leviää edelleen. Kuten monessa muussakin asiassa, myös diabeteksen riskitestit kiertävät kuitenkin usein kaukaa juuri ne, joita asia kipeimmin koskisi. Lisäksi tiedon levitystä haittaavat osaltaan julkisuuteen nopeasti pompahtavat tyystin vastakkaiset, Stenius-Kaukosen mukaan jopa terveydelle haitalliset näkemykset. Väestön keski-iän kasvaessa joudutaan myös vanhustenhuollossa huomioimaan diabetekseen liittyviä asioita yhä enemmän.

Verensokerin mittauksesta kirjatut lukemat olivat pääosin hyviä. Niin sanotuissa riskitesteissä vastaan tulee myös niitä riskiryhmäläisiä, joita testeillä yritetään tavoittaa.

SPR:n Raija Vaalerin mukaan Filippiinejä koetelleet tuhot ovat saaneet ihmiset tarttumaan kolikkoihin ja seteleihin lipasten äärellä koko maan tavoin myös Luopioisissa. Luopioisten osasto jatkaa taifuunikeräystä vielä viikolla 47, vaikka se ensi hätään luovuttikin jo peräti tuhannen euron avustuksen SPR:n katastrofirahaston käyttöön.

Heikki Pekkarinen oli yksi lukuisista apteekilla käyneistä ja suklaan ja vaniljan makuisiin juomiin tutustuneista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?