Palkitut: 9-luokkalaisten matematiikkakilpailussa parhaatkaan eivät ehdi loppuun

 

Voittajat yllättivät ainakin itsensä

Pälkäneen yläkoulujen matematiikkakilpailun palkintojenjako: Pälkäneen yhteiskoulun matematiikanopettaja Hannu Rantala (vasemmalla), koulun palkitut Tomi Perkiö, Atte Tornikoski ja Johanna Järvinen, Osuuspankin Pälkäneen konttorin johtaja Tero Järvinen, Anna Tapion koulun matematiikanopettaja Markus Lindstedt, koulun palkitut Saila Rekola Lahdesta, Kristiina Kaskinen Pedersörestä ja Juho Helander Forssasta sekä Luopioisten Osuuspankin toimitusjohtaja Esa Jokinen.

Peruskoulun matematiikkakilpailun palkintojenjako suoritettiin viime viikolla Kangasalan Osuuspankin Pälkäneen konttorissa.

Tilaisuudessa palkittiin sekä Pälkäneen Yhteiskoulun että Anna Tapion koulun parhaat. Molempien koulujen voittajia yhdistää ainakin se, että he itse yllättyivät perusteellisesti menestyksestään.

– Oli aika mahtava fiilis kuulla voitosta, sillä en yhtään ajatellut, että minä voisin olla voittaja. Matikanope kyllä vihjaisi, että minulla meni aika hyvin – mutta en aavistanut, että näin hyvin, Anna Tapion koulun voittaja Saila Rekola kertoo.

Kilpailusta jäi pikemminkin sellainen olo, että paljon jäi tekemättä.

– Tehtävät olivat tosi vaikeita, en ehtinyt edes aloittaa kaikkia. Aikaa oli vain 50 minuuttia eikä laskinta saanut käyttää, ja siinä kysyttiin tosi monimutkaisia asioita. Niissä piti tosiaan soveltaa oppimaansa, Saila kuvailee.

Myös Pälkäneen yhteiskoulun voittaja Tomi Perkiö ällistyi kuultuaan voitostaan.

– Luulin pikemminkin, etten pärjännyt yhtään, sillä aika loppu ihan täysin kesken, hän selittää.

Tosiasiassa kilpailukysymykset suunnitellaan niin, että harva jos kukaan koko valtakunnassa pääsee edes lähelle loppua. Taso on erittäin korkea. Siksi vajaillakin vastauksilla voi päästä pitkälle.

 

Ei ihan ykkösaine

Sen enempää Saila kuin Tomikaan ei pidä itseään ensisijaisesti matemaatikkona.

– Olen menossa lukioon, mutta sen enempää en ole ajatellut. Matematiikka on kouluaineena ok ja pärjään siinä, mutta ei se ainakaan mikään ehdoton ykkösaine ole, jota haluaisin opiskella, Saila tuumii.

Hänen mielestään matematiikan perusasiat on opetettu riittävän hyvin. Itse hän ei ole kaivannut sen enempää.

– On kuitenkin hyvä, että on olemassa yläkouluja, joissa on matematiikkalinja. Kaikkein kiinnostuneimmat pääsevät silloin jo peruskoulussa opiskelemaan omalla tasollaan, hän toteaa.

– Matikka on aine muiden joukossa, ei paras eikä huonoin. Mieliaineitani ovat historia ja yhteiskuntaoppi, Tomi Perkiö kuittaa.

Hänkin on kohtuullisen tyytyväinen yhdeksän peruskouluvuoden aikana saamaansa matematiikan opetukseen, mutta vähän parannuksia siihen voisi tehdä:

– Soveltavia tehtäviä ja ongelmanratkaisua saisi ehkä opettaa enemmän. Kilpailukysymyksissä tarvittiin niitä asioita, hän pohtii.

Tomi Perkiö on jo ennestään niittänyt kuuluisuutta sekä musiikki- että lentopalloharrastuksestaan. Hän sanoo, ettei peruskoulun viimeinen luokkakaan taita harrastuksilta kärkeä.

– Meillä on onneksi aika lyhyet koulupäivät. Ehtii harjoittelemaan iltapäivisin, hän sanoo.

Peruskoulun matematiikkakilpailu on vuosittain yläkoululaisille järjestettävä valtakunnallinen kilpailu, jonka järjestää Matemaattisten aineiden opettajien liitto.

Osuuspankki tukee kilpailua paikallisesti jakamalla stipendit pälkäneläiskoulujen parhaille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?