Hallintoremontti: Pälkäneen ja Kangasalan seurakuntien hallinto ja talous saattavat yhdistyä jo vuonna 2015

Seurakunnat neuvottelevat yhtymästä

Pälkäneen ja Kangasalan seurakunnat valmistautuvat jo seurakuntayhtymän perustamiseen. Yhtymää rakennettaessa pyritään ottamaan huomioon tulevat kuntaliitokset.

Kirkolliskokouksen on tarkoitus hyväksyä ensi vuonna pitkään valmisteltu seurakuntien rakenneuudistus. Sen myötä kaikki Suomen seurakunnat liittyvät vuosina 2015–2019 seurakuntayhtymään, jonka hoidettavaksi tulee hallinto ja talous. Tampereen hiippakunnassa uuteen hallintomalliin halutaan siirtyä eturintamassa, ja siksi seurakunnat käyvät jo yhtymäneuvotteluita.

– Yhtymän tulee olla taloudellisesti kannattava. Se voi ulottua nykyisen rovastikunnan mukaisesti Urjalasta Kangasalle. Tai sitten voimme suuntautua Tampereelle, Pälkäneen kirkkoherra Jari Kemppainen sanoo.

Kemppainen on kirkolliskokousedustajana hyväksymänä hallintoremonttia. Hän kannattaa uutta mallia, koska toiminta jää seurakuntiin. Se on Kemppaisen mielestä tärkeää yhteisön, identiteetin ja vapaaehtoistoimijoiden vuoksi.

– Seurakuntayhtymälle siirtyy omaisuus, talous, hallinto, kirkonkirjojen pito, kiinteistöt sekä erikseen sovittavilta osin kiinteistöjen hoito. Myös seurakuntien työntekijät siirtyvät yhtymän palkkalistoille, joten jatkossa sama henkilö voi työskennellä useassa seurakunnassa, Kemppainen sanoo.

Hänen mielestään tärkeintä on, että jumalanpalvelusyksikkö pysyy läheisenä. Hallintoremontti ei hävitä tuttua seurakuntaa, jonka puolesta vapaaehtoiset haluavat tehdä työtä.

Kuntarakenneuudistuksella ei pyritä kohentamaan palveluita, vaan tasaamaan kurjuutta. Sama on henki myös seurakuntien rakenneuudistuksessa.

– Varat eivät riitä nykyiseen seurakuntarakenteeseen. Seurakuntayhtymät tulevat myös myymään seurakuntien kiinteistöjä, Kemppainen ennustaa.

Pälkäneellä seurakunta joutuu pohtimaan henkilöstöresurssejaan jo ennen hallintoremonttia. Asia tulee ajankohtaiseksi, kun Luopioisten kanttori jää ensi vuonna eläkkeelle.

– Toiminta menee oleelliselta osin uusiksi, jos seurakunnassa on vain yksi kanttori, Kemppainen sanoo.

Luopioisiin tarvittaisiin vapaaehtoiskanttori, jotta kirkonmenot ja kirkolliset tilaisuudet voitaisiin järjestää samaan aikaan Pälkäneen kanssa. Myös Luopioisten kuoroille tarvittaisiin vapaaehtoiset johtajat.

Jos seurakunta jää yhden kanttorin hoidettavaksi, Pälkäneen ja Luopioisten kirkolliset tapahtumat pitää porrastaa ja kuorot yhdistää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?