Kangasalan kirkossa sunnuntaina järjestettävässä lasten jumalanpalveluksessa nähdään myös iltapäiväkerholaisten rukoustaulunäyttely

Suurin aarre löytyi peiliin katsomalla

Anu Raitio pystyttää rukoustaulunäyttelyn ensi sunnuntaiksi.

Ensi sunnuntaina Kangasalan kirkossa järjestettävä lasten oma jumalanpalvelus, eli ”Aarrearkkumessu”, on tehty kaikin puolin juuri lapsille sopivaksi.

Kangasalan seurakunnan lapsityönohjaaja Anu Raitio kertoo, että esimerkiksi saarnat esitetään näytelmän tai kuvaelman keinoin ja muutoinkin kirkossa saa liikkua vapaammin kuin normaalisti jumalanpalveluksissa.

– Lapset saavat esimerkiksi kukin viedä alttarille rukouskiven, joka kuvastaa heidän päivän tunnelmaansa. Valittavana on erivärisiä ja erimallisia kiviä, ja lapsi saa vapaasti valita vaikka mustan kiven, jos hän on vaikka päivän aikana ollut surullinen, Raitio kertoo.

 

Esirukouksia ja laululeikkejä

Jumalanpalveluksen nimi Aarrearkkumessu johtaa juurensa alttarin eteen sijoitetusta arkusta, josta löytyy joka kerta erilainen jumalanpalveluksen teemaan liittyvä aarre.

Viimeksi aarrearkun sisällä oli toinen, pienempi aarrearkku, jonka sisällä oli peili.

– Siihen katsomalla lapsi näki mitä suurimman aarteen, Raitio hymyilee.

Jokaiseen jumalanpalvelukseen kuuluu paljon musiikkia, esimerkiksi lauluja ja laululeikkejä. Vuorollaan jokainen seurakunnan iltapäiväkerho myös esittää muutaman laulun. Ensi sunnuntaina lauluvuoro on Tapulintuvan iltapäiväkerholla. Niin ikään lapset suunnittelevat iltapäiväkerhossa valmiiksi esirukouksia, joita he lukevat kirkossa ääneen.

– Esirukoukset ovat ihania, inhimillisiä ja maanläheisiä. Lapset rukoilevat muun muassa perheenjäsentensä, isovanhempiensa ja lemmikkieläintensä puolesta. Toivotaan, että äiti ja isä pysyisivät terveinä, tai että jo kuolleilla eläimillä olisi taivaassa hyvä olla, Raitio kertoo.

Messun jälkeen siirrytään ruokailemaan seurakuntatalolle, jossa lapsille on luvassa puuhasteltavaa, esimerkiksi askartelua.

 

Iltapäiväkerholaiset saivat vapaat kädet rukoustaulujen suunnitteluun.

Oman näköisensä rukoustaulut

Sunnuntaina messussa kävijät pääsevät myös kokemaan kirkossa ainutlaatuisen näyttelyn, kun kirkon seinällä nähdään yli 130 iltapäiväkerholaisten taiteilemaa rukoustaulua.

Jokainen taulu on oman näköisensä, sillä kukin lapsi on saanut suunnitella ja toteuttaa taulunsa itsenäisesti. Tauluihin on kirjoitettu ja maalattu erilaisia rukouksia ja kuvia, ja ne ovat värikkäitä ja persoonallisesti koristeltuja.

– Ja totta kai jumalanpalvelukseen saavat tulla muutkin kuin lapset, Raitio muistuttaa. – Viimeksi Aarrearkkumessussa oli mukana yli 180 ihmistä.

Lasten rukoustaulut ovat esillä kirkossa 16. joulukuuta saakka, eli tauluihin pääsee tutustumaan vielä 15. päivänä Lasten kauneimmat joululaulut -konsertissa.

 

Lasten jumalanpalvelus Kangasalan kirkossa sunnuntaina 8. joulukuuta kello 11. Reilun tunnin kestävän messun jälkeen ruokaillaan kirkonkylän seurakuntatalolla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?