Oskari Auvinen: Kangasalan tuleva kunnanjohtaja piti juhlapuheen Sahalahden juhlassa

Kontulan itsenäisyysjuhlassa ennätysyleisö

Kangasalan tuleva kunnanjohtaja Oskari Auvinen piti juhlapuheen Kontulassa.

Sahalahtelaisten järjestöjen yhdessä järjestämä itsenäisyysjuhla kokosi jälleen hienosti kaiken ikäisiä juhlavieraita Kontulaan. Väkeä oli tänä vuonna juhlassa tavallistakin enemmän, kaikkiaan salissa oli 152 paikkaa täynnä.

– Hienoa, että myös nuoria on mukana juhlistamassa itsenäisyyttä, iloitsi tervehdyssanoissaan Sahalahden Sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja, metsätalousneuvos Jarmo Toukola.

Toukola rinnasti puheessaan itsenäisyyden ja terveyden vaalimisen.

– Molempien merkityksen huomaa vasta sitten, kun ne on menetetty, hän huomautti.

Juhlapuheen Kontulassa piti vuoden alusta virkaan astuva Kangasalan tuleva kunnanjohtaja Oskari Auvinen, joka omassa osuudessaan käsitteli juhlatalon merkitystä sahalahtelaisille, kuntauudistusta ja syvän vaikutuksen tehnyttä Adolf Ehrnrothin puhetta. Tilaisuuden musiikillisesta annista vastasi pälkäneläinen Korsukööri.

 

Ehrnroth puhui, vaikka jalat pettivät

Pälkäneläinen Korsukööri esitti juhlassa kappaleet Laulu Suomelle, Äänisen aallot ja Veteraanin iltahuuto.

Kontulan historiaan tutustunut tuleva kunnanjohtaja muistutti, miten talolla on aivan erityinen, itsenäisyyteen liittyvä menneisyys.

– Kontulan pihalta sahalahtelaiset miehet lähtivät puolustamaan isänmaatamme, ensin talvisotaan, sitten jatkosotaan. Heistä 67 miestä antoi suurimman mahdollisen uhrauksen maamme itsenäisyyden ja vapauden puolesta.

– Myös sahalahtelaisten naisten panos oli merkittävä, niin lottatyössä kuin kotirintamallakin, Auvinen lisäsi.

Juhlapuhujalle sota-ajan tapahtumat ovat tuttuja sodan kokeneiden kertomana. Erityisesti hänelle on jäänyt mieleen kenraali Adolf Ehrnrothin juhlapuhe reserviupseerikoulussa Haminassa 1992.

– En ole koskaan kuullut sellaisen joukon nuoria miehiä olevan niin hiljaa ja kuuntelevan niin tarkkaan sitä, mitä hän meille sanoi.

– Kenraalin kunto oli silloin jo hieman heikentynyt. Kesken puheen hänen jalkansa pettivät, jolloin hänen molemmilla puolillaan olleet upseerit ottivat kenraalia poleteista kiinni ja kannattelivat häntä koko loppupuheen ajan.

– Kenraalin puhe ei katkennut hetkeksikään. Kaikki me muistamme sanat, joihin hän aina puheensa päätti: Suomi on paras maa meille suomalaisille.

 

Itsehallinto uudistuksen keskeisin käsite

Kontulan sali täyttyi kaikenikäisistä itsenäisyyspäivän juhlistajista.

Kangasalan kunta on vastannut kuntaliitosselvityskyselyyn niin, että se selvittää Tampereen kaupunkiseudun yhteistä kuntaliitosmahdollisuutta ja sen lisäksi mahdollisuutta rakentaa jokin uudenlainen, kuntien yhteistyötä syventävä malli kaupunkiseudulle.

– Mallin keskeisen ajatuksen mukaan osa julkishallinnon palveluista tehtäisiin laajemmalla väestöpohjalla. Lähipalveluista vastaisivat edelleen suurin piirtein nykyisiin kuntarajoihin pohjautuvat kaupunginosat, Oskari Auvinen selvensi.

Laajemmalla pohjalla hoidettavia asioita voisivat olla esimerkiksi erikoissairaanhoito ja palo- ja pelastustoimi. Paikallisesti hoidettavia olisivat esimerkiksi päiväkodit, koulut ja vanhusten palvelut.

Tuleva kunnanjohtaja näkee kuntien kannalta olevan olennaista, että niillä on jatkossakin verotusoikeus, ne omistavat maansa ja voivat päättää alueensa kaavoittamisesta.

– Kuntauudistuksen keskeisin käsite on itsehallinto. Itsenäisyyden ja itsehallinnon tärkeä merkitys on siinä, että ne antavat demokraattisesti valituille paikallisille ihmisille mahdollisuuden päättää omaa lähiympäristöään koskevista asioista, paikallisesti ja mahdollisimman lähellä niitä, joita tehtävät päätökset koskevat.

– Euroopassa tätä oikeutta määrittelee Euroopan neuvoston paikallisen itsehallinnon peruskirja. Toivon, että eduskunta kunnioittaa tämän asiakirjan näkemyksiä valmistellessaan uutta kuntalakia.

– Pidän erittäin tärkeänä, että meillä täällä Kangasalla on jatkossakin mahdollisuus vaikuttaa oman lähiyhteisömme asioihin, niin pieniin kuin suuriinkin, Oskari Auvinen korosti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?