Arvio: Juha Metsäperän joulukonsertti Luopioisten kirkossa 8.12. kello 18

Perinteisiä ja tuoreita joulutunnelmia

Puutikkalalaisen iskelmätähden Juha Metsäperän joulukonsertti kotikirkossa veti paikalle 270 kuulijaa.

Luopioisten kirkossa konsertoi sunnuntaina suosittu laulaja Juha Metsäperä, jota voidaan sanoa paikkakunnan omaksi pojaksi, sillä hän asuu nykyään vakituisesti Puutikkalassa.

Joulukonsertti kantoi nimeä Joulunvalo ikuinen. Juhan kanssa musisoivat Jere Venäläinen (koskettimet), Masa Orpana (puhaltimet) ja Olli Tanttu (kitara).

Jean Sibeliuksen päivänä saatiinkin kuulla heti aluksi Sibeliuksen joululaulu En etsi valtaa loistoa, joka oli hieno kunnianosoitus suomalaiselle musiikille. Konsertin muita vanhoja säveltäjiä olivat muun muassa Gruber ja Madetoja. Konsertti-illan nykypäivän säveltäjistä mainittakoon Vexi Salmi ja Mikko Alatalo.

Juha Metsäperä on nuori iskelmälaulaja. Ehkä tästä johtuen joululaulut kuulostivat hieman läpilauletuilta pitkin iltaa. En aina tavoittanut laulujen sanomaa. Saimme kuitenkin kuulla hienojen runoilijoiden tekstejä, joista mainittakoon muun muassa Topelius ja Noponen. Myös Kassu Halosen teksti Sydämeeni joulun teen on herkkä ja koskettava.

Tulkinta ja laulujen syvä sisäistäminen vaatii aikaa ja pitkän ajan työskentelyä, jotta se selkiytyy ja että sen saa sanotuksi niin, että jokainen kuulija sen tavoittaa. Se onkin helpommin sanottu kuin tehty! Ja vaatii laulajalta heittäytymistä runon syviin syövereihin.

Tässä kohtaa täytyy mainita, että lähiaikoina kuulemistani kevyen musiikin joulukonserteista Vesa-Matti Loiri ja Samuli Edelmann ovat olleet ainoita artisteja, jotka ovat todella käsitelleet runoa koskettavasti ja kunnioittaen, ja se ei jätä kylmäksi ketään!

 

Orpanan soolot värittivät iltaa

Juha Metsäperän äänenkäyttö on vaivatonta ja hallittua. Tosin jäin kaipaamaan välillä myös vahvoja rintaääniä, jotka tuo ääneen lisää syvyyttä ja erilaisia värejä.

Erityisen ilahtunut olin puhallinsoittaja Masa Orpanan soolohetkistä sekä kokoonpanon sovituksista.

Orpana on kangasalalainen muusikko, jonka vahvuutena on muun muassa jazzmusiikki. Hän käyttikin vapautuneesti improvisaatiotaitojaan joululaulujen alku-, väli- ja loppusoitoissa. Laulujen sovitukset olivat muutenkin hyvin hanskassa ja toivat kuulijalle uutta näkökulmaa tuttuihin joululauluihin.

Säveltäjä Vexi Salmi on kirjoittanut oman nimikkojoululaulun Metsäperälle, Joulunvalo ikuinen. Se on vielä tuntematon kuulijakansalle, mutta toivottavasti tulevaisuudessa tavoittaa yleisön. Kappale oli kaunis ja harras sekä tekstiltään että melodialtaan.

Rauhallisen ja seesteisen konsertin aikana toivoin jotain menevämpääkin joulumusiikkia. Toivomukseni toteutuikin, kun traditionaalinen Heinillä härkien kaukalon sai aivan uuden ulottuvuuden; bändillä oli rytmikäs sovitus herkkään kappaleeseen ja Juha pääsi vauhtiin sekä äänellisesti että tulkinnallisesti.

Erilaisuus upposi minuun. Miten lie yleisöön?

Joulukonsertti oli koottu hyvin sekoittamalla uutta ja vanhaa musiikkia.

Saimme kuulla tutut ja suositut laulut Jouluyö, juhlayö, Arkihuolesi kaikki heitä, Varpunen jouluaamuna ja Tulkoon joulu. Yleisö sai oman lauluvuoronsa esittämällä kappaleen Maa on niin kaunis.

 

Mari Vuorijärvi

Kirjoittaja on tamperelainen laulutaitelija ja laulupedagogi

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?