Rahanlasku: Kolehti-, myyjäis- ja torikahviorahat voidaan viedä edelleen suoraan pankin kassalle tai yösäilöön

Seurakunta kilpailutti pankkipalvelut uudelleen

Pälkäneen seurakunta kilpailutti pankkipalvelunsa syksyllä, kun käteistilitysten käsittely Osuuspankissa hankaloitui ja kallistui. Syynä on se, että suuret pankit ovat ulkoistaneet käteisvarojen laskun laskentakeskukseen. Luopioisten Osuuspankissa rahat lasketaan vielä itse, mutta sillä ei ole konttoria Pälkäneellä.

Syksyisen tarjouskilpailun voitti Aito Säästöpankki, jolla on konttorit sekä Pälkäneellä että Luopioisissa. Valinnan ratkaisi se, että Säästöpankki lupasi ottaa käteisrahat vastaan entiseen tapaan. Osuuspankki sen sijaan edellytti, että seurakunta laskisi rahat, erittelisi setelit ja kolikot, numeroisi pussit ja täyttäisi ja tallentaisi tilitystositteet oikealla tavalla.

Seurakunta piti osuuspankin ehdottamaan käteistilitysten käsittelyä liian työläänä, sillä uudet hankalammat käytännöt olisi pitänyt opettaa kymmenille vapaaehtoisille.

Seurakunnalle kertyy käteistä muun muassa torikahviosta, myyjäisistä ja kolehteista. Rahaa kerätään lukuisiin eri käyttötarkoituksiin ja sitä käsittelee suuri joukko vapaaehtoisia. Rahan käsittely ja säilyttäminen lisää myös väärinkäytös- ja turvallisuusriskejä. Siksi seurakunnalle on tärkeää, että varat voidaan viedä suoraan pankkiin tai yösäilöön.

Kangasalan seudun Osuuspankki teki muutosvaatimuksen kirkkoneuvoston pankinvaihtopäätöksestä. Asia palautettiin valmisteluun ja seurakunta sai uudet tarjoukset sekä Osuus- että Säästöpankilta.

Kangasalan seudun Osuuspankki jätti tarjouksen yhdessä Luopioisten Osuuspankin kanssa. Yhteistarjouksen ansiosta sekin pystyi tarjoamaan pankkipalvelut sekä Luopioisissa että Pälkäneellä.

Sekä Osuus- että Säästöpankit lupasivat hoitaa seurakunnan käteistilitykset entiseen tapaan pankin tiskillä. Osuuspankki tarjosi palvelukokonaisuutta edullisempaan hintaan. Säästöpankki puolestaan lupasi talletuksille parempaa korkoa. Tarjousvertailussa palveluiden hintaa painotettiin enemmän, ja siksi seurakunta valitsi pankikseen paikalliset Osuuspankit.

Lähetysmyyjäisten asiakkaan tai kolehtihaaviin kolikkonsa pudottavan ei tarvitse pelätä, että rahat menevät varainkeruukohteen sijaan pankkien laskentakeskukselle. Kolehdit tilitetään täysimääräisesti kohteeseensa ja rahan laskemisesta koituvat kulut maksaa seurakunta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?