Kangasalan seurakunnan joulutervehdys: Virsi valosta ja Vapahtajasta

Olemme taas kerran eläneet läpi synkän vuodenajan. Syksyn pimeys on ollut puheenaiheena monissa keskusteluissa. On kaivattu lunta, jotta olisi edes hiukan valoisampaa. Talvipäivän seisaus ja joulu ovat lähellä toisiaan: Kumpikin antaa meille toivon lisääntyvästä valosta.

Virsi 13 kuuluu monen perheen adventtiperinteeseen. Jokaisena adventtisunnuntaina sytytetään yksi kynttilä ja lauletaan uusi säkeistö tutusta virrestä. Valon määrä kasvaa vähitellen, yhden kynttilän valo kasvaa neljän kynttilän valoksi.

Virren ensimmäisessä säkeistössä sytytettävä kynttilä on vain liekin leimahdus, ei suuren suuri valo mutta pimeyden keskelle sytytettynä selvästi havaittava. Toisen kynttilän sytyttämisen myötä valo laajenee.

Kolmen kynttilän loiste on jo kirkas ja kutsuva, se ottaa ihmisen voimapiiriinsä. Neljäs ja viimeinen kynttilä lisää valon määrää niin paljon, että se tuntuu pitkän ja pimeän yön jälkeen koittavalta aamun sarastukselta.

Virsi puhuu valon lisääntymisen ohella myös joulun merkityksen kasvusta ja muutoksesta. Yksi kynttilä on kuva siitä, että ihminen kaipaa luontaisesti yhteyttä joulun herraan, seimen Lapseen. Ihminen odottaa! Toisen kynttilän mukana saamme sisäiseen kaipaukseemme Jumalan lupauksen: ”Suo Isä tänne Jeesuksen, se hetki lähenee”.

Kolmannen kynttilän sytyttäminen kuvaa ihmiselle annettua uutta toivoa: Ihmisen sisimmän kaipaus muuttuu Jumalalta saadun lupauksen myötä vakuudeksi siitä, että Jumalan vastaus on meitä aivan lähellä: Kohta on kuninkaan syntymisen aika. Neljännen kynttilän myötä kuva seimen lapsesta muuttuu. Hän ei ole vain seimen lapsi, hän on ennen kaikkea odotettu pelastaja.

Tuttu lastenvirsi ei siis tyydy kuvamaan ympärillämme tapahtuvaa valon lisääntymistä. Se ei puhu vain kynttilöistä ja muista jouluun liittyvistä valoista. Virren pääpaino on kuvata sitä, että seimeen syntyvä Jeesus-lapsi on Jumalan vastaus ihmisen kaipauksen ja hengelliseen etsintään.

Adventin aika on valmistautumisen aikaa. Jos ja kun Jumala saa valmistaa meitä joulun suuren sanoman vastaanottamiseen, meidät sisimpäämme syttyy huikaiseva valo. Tuon valon keskellä eletään todeksi ne sanat, jotka kerran lausuttiin taivaan kirkkauden keskeltä Beetlehemin kedolla yöllä työskenteleville paimenille: ”Teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus Herra”.

Valaiskoon tämä valo ja varmuus meidän jokaisen joulun viettoa! Siunattua ja rauhallista Vapahtajan syntymäjuhlaa!

Seppo Jarva

Kangasalan kirkkoherra

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?