Näyttely: Vuorisen herkkää grafiikkaa Kuhmalahden kirjastossa

Unelmia arjen keskelle

Emmi Vuorisen näyttelytyöt on sijoitettu luontevasti osaksi kirjaston sisustusta.

– Toivottavasti näistä on ihmisille iloa, taidegraafikko Emmi Vuorinen sanoo Kuhmalahden kirjastoon tuomistaan näyttelytöistä.

Vuorisen herkällä kädellä piirtämissä tauluissa leijutaan arjen yläpuolella hieman unenomaisissa tunnelmissa. Kaikissa niissä on keskiössä ihminen, valuviin vaaleisiin vaatteisiin puettu nuori nainen, jota lempeä luonto ympäröi.

Töissä liikutaan sellaisessa todellisuudessa, missä tuntuu jo fantasian hipaisu, astutaan haaveiden ja unelmien alueelle. Vuorisen taide henkii vahvaa tunnetta, joka on omiaan sysäämään katsojan mielikuvituksen liikkeelle. Syntyy yksilöllisiä katsojakokemuksia, joihin liittyvät tunteet voivat poiketa paljonkin tekijän itsensä työhön lataamista merkityksistä.

– Jokaiseen työhön sisältyy tarina. Katsoja voi sen kuvitella mielessään, taiteilija rohkaisee.

 

Taulut ja kirjat sopivat yhteen

Kaikkiin Emmi Vuorisen näyttelytöihin sisältyy tarina.

Tamperelaisen ammattitaiteilijan näyttelytyöt on sijoiteltu luontevasti kirjastoon seinille ja hyllyjen päätyihin, osaksi tilaan hyvin istuvaa sisustusta.

– Taulut ja kirjat sopivat hyvin yhteen, ovat kulttuuria molemmat. Olin hyvin mielissäni, kun kirjastolta soitettiin ja kysyttiin tänne näyttelyä.

Esillä on sekä tuoretta että melkein kymmenen vuoden takaista grafiikkaa, jota yhdistää selkeä viehtymys ihmisläheisyyteen ja luontoa kuvaaviin pehmeisiin väreihin. Taiteilija tarjoaa katsojille kauneutta ja voimaannuttavia silmäin iloja, tanssiaskelten kevyttä astuntaa kiireen ja rutiinien keskelle.

Kuhmalahdella nuoruudessaan muutaman vuoden asuneen Emmi Vuorisen töitä on saatu ihastella usean kerran Taidepappilan kesässä. Nykyään häntä yhdistää Kuhmalahteen siellä asuva pojan perhe ja monet tuttavat.

 

Luonnoslehtiö mukana konsertissa

Emmi Vuorinen käy mielellään ja usein konserteissa, ei niinkään vain nauttimassa musiikista, vaan myös luonnostelemassa lehtiöön esiintyjien liikehdintää ja erilaisia asentoja.

– Olin hiljattain konsertissa istumassa niin, ettei vieressä tai takana ollut ketään. Piirtelin koko ajan, kun ei tarvinnut huolehtia toisten häiriintymisestä. Konserttia kuuntelin vähän toisella korvalla.

Vuorinen inspiroituu paitsi taiteesta kaikkinensa, niin myös vaikka niinkin pelkistetystä kohteesta kuin työhuoneensa rapautuneesta seinästä. Oma elämä ja sen tapahtumat tarjoavat nekin aiheita tauluihin.

Alkujaan hammashoitajaksi kouluttautuneen Emmi Vuorisen päätoiminen taiteilijaura on jo yli kymmenen vuoden mittainen. Entisessä ammatissa tarvittu pikkutarkkuus näkyy taiteilijan mieltymyksenä pienimuotoiseen ja tarkkaan esittämiseen, pipertämiseen, kuten hän itse tuota käsialaa kuvailee.

Metalligrafiikan lisäksi Vuorinen tekee myös puupiirroksia ja veistoksia. Lukuisia yhteis- ja yksityisnäyttelyitä pitänyttä taiteilijaa odottavat seuraavaksi kevään näyttelyt Helsingissä ja Varkaudessa.

 

Emmi Vuorisen näyttely esillä Kuhmalahden kirjastossa 10.1. saakka.

Pienimuotoista, keveää ja unenomaista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?