Hanna Sky: Sahalahdelta kotoisin oleva Hanna Seppälä mukana Uuden musiikin kilpailussa

Laku-rockista Euroviisukarsintoihin

Hanna Seppälän Kingis ensikeikalla Aitoon Honkalssa reilut 10 vuotta sitten.

Aitoon VPK, Pälkäneen Elävän musiikin yhdistys Syke ja Sydän-Hämeen Lehti järjestivät toukokuussa 2003 bändikatselmuksen Aitoon Honkalassa. Lavalle nousi nuorten soittajien lupaavia bändejä, muun muassa Endymion, Pohdiskeleva Yksilö ja Pellervo, jonka riveissä soittanut Tyko Haapala tunnetaan nykyisin Tykopaattina.

Kingis Laku-rockissa Lahdenkulman koululla syksyllä 2003.

Aloittelevista bändeistä mukaan saatiin vain sahalahtelainen Kingis, joka soitti Honkalassa ensikeikkansa. Hanna Seppälän ja Essi Mäkijärven johtama kokoonpano toi mukanaan omat faninsa Sahalahdelta. Muita kuulijoita Elvis- ja Hurriganes -henkinen perinnerock ei vielä erityisemmin sykähdyttänyt.

Tilanne oli toinen syksyllä, kun Kingis asteli Lahdenkulma-rockissa lavan virkaa tekevään katokseen. Yleisö eli heti täysillä mukana. Tytöt kirkuivat ja pojat ulvoivat. Ilmassa heiluneiden käsien yläpuolelle kohosi suuri Kingis – Suurella sydämellä -banderolli. Se oli teinihysteriaa Sahalahden mitassa.

– Muistan kun pikkusisko ja sen kaverit väkästivät banderollia pari päivää. Oli hienoa huomata, että kaikki lähtevät mukaan, kun itse uskoo siihen mitä tekee, Hanna Seppälä muistelee.

Kingis-hysteriaa kymmenen vuoden takaa.

Kymmenen vuotta myöhemmin hän yrittää samanlaista ilmiötä isommilla areenoilla. Hanna Sky -nimellä esiintyvä Seppälä on yksi kahdestatoista kilpailijasta, jotka tavoittelevat Uuden musiikin kilpailussa Suomen Euroviisuedustajan paikkaa.

 

Tien päällä bändikorkeakoulussa

Hanna Seppälä teki pienestä pitäen musiikkia ystävänsä Essi Mäkijärven kanssa.

– Olimme Elvis-faneja, ja se kuului biiseissäkin.

Opiskelut veivät ystävykset eri suunnille, ja yhteinen musisointi jäi. Sen sijaan yhteydenpito on pysynyt tiiviinä, ja nykyisin Essi Antilana tunnettu lapsuudenystävä on täysillä mukana Hanna Skyn taustalla. Hän vetää Sky-tiimiä ja avustaa muun muassa mediasuhteissa.

Hanna Seppälä opiskeli kääntäjäksi ja kiersi ohessa coverbändin kanssa. Monipuolinen bilebändi Beatwave soittaa muun muassa 1990-luvun poppia ja rockia.

Hanna Seppälä on kiertänyt coverbändin kanssa 50-60 keikkaa vuodessa.

– Teimme 50–60 keikkaa vuodessa. Bilebändin kanssa kiertäminen on todellinen keikkailun korkeakoulu: tärkeintä ei ole se, kuinka kauniisti laulat, vaan että yleisöllä on hauskaa.

Kaiken aikaa Hanna Seppälä halusi kuitenkin tehdä musiikkia muutenkin kuin harrastuksekseen.

– Halusin opiskella oman musiikin tekemistä ja äänen käyttöä, Seppälä sanoo.

Hän opiskeli ensin muusikoksi Jyväskylän konservatoriossa ja jatkoi sitten Sibelius-akatemiaan. Tarkoituksena on valmistua musiikinopettajaksi ja erikoistua laulunopettajaksi.

Ainakin kevään ajaksi opinnot joutuvat kuitenkin telakalle, sillä Uuden musiikin kilpailu tarjoaa aloittelevalle artistille ainutlaatuisen tilaisuuden harpata urallaan eteenpäin.

 

420 ehdokkaasta valittiin 12

Hanna Sky -idea syntyi kesällä. Pitkään Hannan kanssa musiikkia tehnyt ja ääniteknikkona omaa firmaa pyörittävä Kalle Marttila innostui ajatuksesta tehdä elektronisempaa musiikkia. Hän taitaa konemusiikin tekemisessä tarvittavan tekniikan. Lisäksi mukaan liittyi rumpali Rolf Pilve.

Kolmikko teki demoversion Hanna Seppälän ensimmäisestä englanninkielisestä elektropop-kappaleesta Hope. Se lähetettiin Uuden musiikin kilpailuun.

Kappale erottui 420 kilpailuun lähetetyn demon joukosta, ja Hanna Sky selvisi 12 varsinaisen kilpailijan joukkoon. Heidät esitellään television katsojille joulukuun lopussa. Sen jälkeen päästään seuraamaan, kuinka kilpailukappaleet ja esiintyjät kehittyvät ammattilaisten johdolla.

Osa työstä on tehty jo etukäteen.

– Tuomarit ehdottelivat biisiin joitain parannuksia, ja lisäksi kilpailijoille järjestettiin tuotantoapua, jos tarvis oli. Meille ammattilaiset tarjosivat ideoita muun muassa soundeihin. Vinkkien perusteella biisiä on tuotettu eteenpäin. Sanoja ja rakennetta on editoitu ja tempoa nostettu, Hanna Seppälä kertoo.

Valmis kappale kuullaan tammikuussa, kun 12 kilpailijan joukosta aletaan karsia semifinalisteja. Kilpailu etenee nopeasti. Voittaja ja Suomen Euroviisuedustaja on selvillä helmikuussa.

 

Joskus on vain toivo

Konepoppiin siirtynyt Hanna Seppälä tunnetaan Hanna Sky -nimellä.

Hanna Seppälä on vilpittömän innoissaan uudesta elektropopista, sen tekemisessä käytettävästä tekniikasta ja kisasta, jonka ansiosta hän saa heti valtavan kuulijakunnan kappaleelleen. Jos menestystä tulee, kappale tulee tutuksi kymmenille miljoonille eurooppalaisille.

– Minusta laulusoundini sopii englanninkieliseen konepoppiin, viime kesän musiikin kirjoittamiseen ja keikkailuun keskittynyt Seppälä sanoo.

Hope on hänen ensimmäinen konebiisinsä. Lisää Hanna Sky -tuotantoa purkitetaan parhaillaan.

– Inspiraatio on todella kova. Minulla on valtavasti biisi-ideoita, ja Rolfin ja Kallen kanssa tuotamme biisejä eteenpäin.

Hope-kappale muistuttaa, että joskus ihmisillä on ainoastaan toivo, ei muuta. Toisaalta toivo pistää tekemään ihmeitä.

– Hyvässä biisissä on sanoma ja se herättää tunteita, Hanna Seppälä sanoo.

 

Tuoreiden kasvojen kisa

Suuri osa Uuden musiikin kilpailun osanottajista on yhtä uusia kasvoja kuin Hanna Sky.

– Mukana on hullun paljon osaamista ja mielenkiintoisia tekijöitä, joita ei vielä vain tunneta, Hanna Seppälä kehuu kanssakilpailijoitaan.

26-vuotias Hanna Seppälä asustaa tällä hetkellä sekä Tampereella että Helsingissä.

– Helsingin kämppä on opiskelua varten. Koti on Tampereella, ja tänne suunnalle aion myös asettua. Oli upeaa kuulla, että sahalahtelaiset ovat olleet täysillä tukemassa, kun kuulivat että olen mukana Uuden musiikin kilpailussa.

Aiemmin Seppälä on kokeillut siipiään myös Iskelmäartisti-kisassa.

 

Lisää uuden musiikin kilpailusta: yle.fi/aihe/umk2014/hanna-sky

 

Inspiraatiosta

Inspiraatio on jännä juttu. Joskus se tulee selkeästi jostain ihmisestä tai ympäröivistä asioista, joskus se on tajunnanvirtaa, joka haluaa tulla esiin biisin muodossa. Parasta musiikin tekemisessä on se tunne, mikä oman musiikin esittämisestä tulee ja kun saa yleisöltä lämpimän vastaanoton. Huh, sitä ei korvaa mikään. Rakastan myös sitä, kun istuu pianon ääressä tapaillen uutta aihiota ja yhtäkkiä huomaa, että vatsassa on perhosia. Se on se tunne, kun tietää, että tästä tulee hyvä biisi. Meidän bändin porukka on ihan mieletön ja biisien työstäminen on ollut tosi idearikasta tällä poppoolla! Mulla on myös eräs lapsuudenystävä, Essi, joka on ollut ihana innoittaja mulle. Hänen kanssaan me aina vaahdotaan inspiraatiosta vaikka ollaankin ihan eri aloilla.

Hanna Seppälä kertoo Uuden musiikin kilpailun nettisivuilla musiikin tekemisestä ja ystävästään Essi Antilasta (ent. Mäkijärvi)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?