Hartauskirjoitus: Tähti

Loppiaisena seuraamme jouluevankeliumin jatkokertomusta itämään tietäjistä, jotka tähteä seuraten saapuvat Jeesus-lapsen luo ja tuovat hänelle arvokkaita lahjoja.

Mikä sai tietäjät lähtemään tuolle matkalle? Mikä tähdessä oli sellaista, joka sai heidät ajattelemaan, että tämä tarkoittaa jotain erikoista tai että tämä tarkoittaa juuri sitä, että uusi kuningas on syntynyt ja että hän on tietyn valtakunnan kuningas?

Ja vaikka he olisivat kaiken tämän ymmärtäneetkin, niin miksi he lähtivät pitkälle matkalle kaukaiseen maahan? Mitä he odottivat matkalta? Minkä merkityksen he arvelivat tuolla kuninkaalla olevan heille itselleen? Vai olivatko he vain seikkailijoita, joiden oli vain keksittävä jokin syy päästä taas matkaan?

Tietäjien toiminnassa näemme sen, miten Jumala johdattaa meitä ihmisiä. Me ihmiset elämme tämän näkyvän ja konkreettisen maailman keskellä. Me näemme, kuulemme ja havaitsemme asioita, joista teemme johtopäätöksi, tulkintoja ja selityksiä kaikella sillä tiedolla ja ymmärryksellä mitä meillä on.

Kun teemme näin, niin siinä samalla toimii Jumala. Hän toimii käyttäen kaikkea sitä, mitä hän on meihin luonut ja hän toimii kaiken sen kautta, mitä hän on tähän maailmaan luonut. Koko luomakunta on hänen käytössään. Silloin kun hän toteuttaa suunnitelmiaan jonkun yksittäisen ihmisen elämässä tai kun hän toteuttaa suunnitelmiaan koko ihmiskunnan ja maailman auttamiseksi.

Joulun aikaan luettavissa Raamatun kertomuksissa toteutuvat koko ajan nämä molemmat puolet monien eri ihmisten elämässä. Tietäjät saivat tehdä omaa tieteellistä työtään oman mielenkiintonsa mukaan ja samalla he toimivat Jumalan sanansaattajina, joulun ilosanoman eteenpäin viejinä toisille ihmisille.

Heidän ei tarvinnut lopettaa sen tekemistä, mistä he pitivät ja minkä he osasivat ja ryhtyä ehkä jollain muulla tavalla kertomaan maailmaan syntyneestä Jumalan Pojasta. He saivat olla tietäjiä, sen ajan oppineita ja viisaita miehiä.

Loppiaisen tähti muistuttaa meille, että me kukin saamme olla sellaisia tähtiä millaisia olemme, ja millaisiksi Jumala itse on meidät luonut ja tarkoittanut. Saamme uskoa ja luottaa siihen, että silloin kun teemme sitä, mikä meitä kiinnostaa sekä sitä mitä osaamme, toteutamme Kaikkivaltiaan Jumalan hyviä suunnitelmia itsemme, toisen ihmisten ja koko luomakunnan hyväksi.

Meidän tehtävämme on ainoastaan olla rehellisiä, kuunnella omaa itseämme sekä samalla Jumalan puhetta sisimmässämme ja lähteä rohkeasti seuraamaan sitä, mikä meitä kiinnostaa ja mikä tuntuu tärkeältä. Tietäjiä seuraten!

 

Auni Kaipia

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?