Kukkian pinta 22 senttiä tavallista korkeammalla

Jäistä uudelleen vapautunut Kukkia välkehtii vuodenvaihteessa 22 senttimetriä tavanomaista korkeammalla. Myös säännösteltyjen järvien vedenpinnat ovat nousseet, kun lämmin sää ja vesisateet ovat sulattaneet lumet. Esimerkiksi Längelmäveden pinta Kaivannossa on kahdeksan senttimetriä korkeammalla kuin keskimäärin tällä vuosituhannella.

Reilussa parissa kuukaudessa järvien pinnat ovat nousseet kymmenillä senttimetreillä. Vielä lokakuussa monet järvet lähestyivät ennätyksellisen alhaisia korkeuksia. Lokakuun lopun sateet palauttivat vedenkorkeudet tavanomaiselle tasolle.

Joulukuun loppupuoliskolla sademäärät ovat olleet vähintään kaksinkertaisia, monin paikoin jopa nelinkertaisia tavanomaiseen verrattuna. Runsaat sateet ovat kääntäneet sekä luonnontilaisten että säännösteltyjen järvien vedenkorkeudet nousuun, kun ne tavallisesti tähän vuoden aikaan ovat laskusuunnassa.

Pirkanmaan säännösteltyjen järvien (Näsijärvi, Vanajavesi, Pyhäjärvi) juoksutuksia on nostettu tuntuvasti, jotta vedenkorkeudet eivät ainakaan nousisi. Järvissä tarvitaan varastotilaa, jotta Kokemäenjoen virtaamaa voidaan pakkasten palattua pienentää ja jäätymistä nopeuttaa. Jokien jääkansi ehkäisee hyydetulvia.

 

Järvien pinnankorkeus vuodenvaihteessa (ero 2000-luvun keskiarvoon)

Näsijärvi 0,14
Pyhäjärvi 0,08
Vanajavesi 0,08
Kukkia 0,22
Längelmävesi 0,08

 

Yksi kommentti

  1. OHO!

    Kevättä se jo tekee.
    Supermarketissa oli viime lauantaina perunat jo sentin mittaisella idulla.
    Saadaan Pääsiäispöytään uusia pottuja ja mämmiä.

    Vastaa

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>