Maaseutupuisto

On ilahduttavaa huomata, että kehitteillä oleva Maaseutupuisto herättää keskustelua lehdessä – puolesta ja vastaan. Olisi toki toivottavaa, että kirjoitukset perustuisivat faktoihin, tosiasioihin, eivätkä virheellisiin mielikuviin. Siksi haluamme oikaista joitakin vallalla olevia käsityksiä.

Maaseutupuisto-hanke koostuu kahdesta osiosta. Ensimmäinen osio, suunnitteluhanke, on päättynyt ja toinen osio, investointihankkeen ensimmäinen vaihe on käynnissä. Toisen vaiheen rahoitus haetaan uudella alkavalla ohjelmakaudella.

Maaseutupuistosta on tarkoitus tehdä merkitty luonnonmukainen ulkoilureitti, joka voi toimia myös kunnan vetovoimatekijänä ja jota voidaan hyödyntää informaatiosisältöineen myös opetuksessa etenkin, jos suunnitteilla oleva virtuaalipuisto toteutuu. Mitkä mahdollisuudet ovatkaan silloin eri markkinointikeinoihin myös liiketoimintojen kehittymiselle: tietokonepelit, lautapelit, postikortit ym. Mielikuvitus on rajana, josta toivon Pälkäneen elinkeinoelämän ottavan kaiken hyödyn ja ilon irti.

Suunnitteluhankkeen aikana koottiin vapaaehtoisista kuntalaisista suunnitteluryhmä, joka sai kertoa Pälkäneen rikkaasta historiasta eri teemoin. Näistä tarinoista koottiin sisältöä investointivaiheessa pystytettäviin infotauluihin. Tarinat ovat olleet kommenteilla yleisölle kunnan www-sivuilla.

Suunnitteluhankkeen aikana järjestettiin myös yleisöiltoja, joissa kuntalaiset saivat vaikuttaa maaseutupuiston reittiin ja sen sisältöön. Suunnitelma on ollut nähtävillä vuoden 2012 lopussa, jolloin kommentteihin oli vielä tilaisuus.

Kostia-muistomerkkialueen kunnostustöiden suunnitelmiin ei valitettavasti ole pystynyt edes kunta vaikuttamaan tiukkojen suojelusäännöksien vuoksi. Se on tehty, mikä on voitu.

Usein kuulee mielipiteitä siitä, että kunta toimii irrallaan kuuntelematta kuntalaisia eikä keskinäistä vuoropuhelua ole. Maaseutupuistossa vapaaehtoisista kuntalaisista kootun työryhmän tarkoituksena on ollut antaa kuntalaisille, oikeille asiantuntijoille, mahdollisuus kertoa sitä historiaa, joka on hyvä siirtää tuleville sukupolville ja myös informaationa heille (ja meille), jotka emme ole tarinoita kuulleet. Ehkä kulttuurin muutos tällaiseen vuoropuheluun aiheuttaa pahansuopaisuutta joissakin henkilöissä, mutta itse kehittäjänä näen, että vuoropuhelu on ainoa keino lisätä toistemme ymmärtämystä ja näkemyksiä.

Olkoon Maaseutupuisto-hankkeen vuoropuhelu ja tämä lehdessä käytävä keskustelu avaus kohti avoimempaa yhdessä tekemisen toimintakulttuuria, myös Pälkäneellä.

 

Tuula-Maria Mattila

kehittämispäällikkö

Pälkäneen kunta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?