Pomoottori maksaa maaseutupuiston kuntaosuuden

Sydän-Hämeen Lehdessä 8.1.2014 kysyttiin, kuka vastaa Maaseutupuisto -hankkeen rahoituksesta.

Sen rahoitus on saatu Pomoottori ry:n kautta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman leader-toimintalinjalta. Kaikkien leader-rahoitteisten hankkeiden julkinen rahoitus koostuu Euroopan unioinin, valtion ja kuntien osuudesta.

Maaseutupuisto-hankkeen kohdalla Sydän-Hämeen Lehdessä 2.1.2014 julkaistu uutinen oli kuitenkin virheellisesti ilmaistu. Rahoituspäätöksessä hyväksytystä kustannusarviosta Euroopan Unionin ja valtion rahoitusosuus kattaa tosiaankin 70 prosenttia. Päätöksessä hyväksytty 30 prosentin kuntarahoitus ei kuitenkaan ole Pälkäneen kunnan ”omarahoitusosuutta”, vaan se tulee Pomoottori ry:n kautta. Toisin sanoen Pomoottori ry tulee maksamaan Pälkäneen kunnalle ELY-keskuksen maksupäätöksessä hyväksymän kuntaosuuden.

Ohjelmakaudella 2007–2013 kuntien oli mahdollista toteuttaa yleishyödyllisiä investointihankkeita ilman, että niihin tarvitsi sisällyttää yksityistä rahoitusosuutta. Hankkeet voitiin siis toteuttaa sataprosenttisella julkisella rahoituksella, ja tällainen hanke Maaseutupuiston investointikin on. Pääsääntöisesti hankkeisiin sisältyi yksityistä rahoitusosuutta.

Yrityshankkeissa yksityisen rahoituksen osuus oli jopa 80 prosenttia hankkeen kustannuksista kun taas yleishyödyllisissä kehittämishankkeissa yksityistä panosta tarvittiin vähimmillään vain 10 prosenttia.

Esimerkiksi Maaseutupuiston suunnitteluhankkeeseen, joka päättyi vuoden 2013 alussa, useat pälkäneläiset yhdistykset ja yritykset osallistuivat kartuttamalla juuri tätä yksityistä rahoitusosuutta. Senkin hankkeen kuntarahoitusosuus tuli Pomoottori ry.n kautta.

 

Merja Kirjasniemi

toiminnanjohtaja

Pomoottori ry.

Yksi kommentti

  1. Sandra

    Kiitos selvityksestä! Ihmetteli kun lehden kirjoitusta kunnan osuudesta, koska olen ollut tietoinen, että rahaa on tullut muualtakin ja mielessäni ehdin jo miettimään, että mihin ne rahat sitten ovat menneet.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?